Iako su kupovni njoki sjajno rješenje kada ste u žurbi, oni se ipak ne mogu mjeriti s onim domaćima. Ako nemate ideju za zdrav i ukusan ručak koji će oduševiti cijelu obitelj, dajte si malo truda i sami pripremite njoke od ricotte i to s kremastim umakom od pečene rajčice. Recept donosimo u nastavku…
Njoki od krumpira gastronomski su klasik koji se može spremati na mali milijuna načina, no ljubitelji ovog jela u posljednje vrijeme sve se više okreću nešto zdravijoj varijanti izrađenoj od ricotte.
Osim što sadrže manje ugljikohidrata, njoki od mnogima omiljene vrste sira gotovi su u tren oka jer ne trebate čekati da se krumpir skuha. Usto, puno su laganiji, ukusniji i prozračniji, stoga nije ni čudo da polako preuzimaju tron.
Ako još niste isprobali ovo jelo, pronašli smo jednostavan recept za domaće njoke od ricotte u umaku od pečenih rajčica. Iako zvuči komplicirano, ovo jelo vas neće dugo zadržati u kuhinji, a ne morate biti profesionalac da bi ispalo savršeno.
RECEPT
Za njoke:
250 g ricotte
1/2 žličice soli
2 žlice ribanog parmezana
žumanjak
100-110 g oštrog brašna
Za umak:
500 g rajčice (dio neka bude cherry)
luk
2 češnja češnjaka
žličica šećera
sol i papar
2 žlice maslinovog ulja
10 listića bosiljka
Postupak:
Sve sastojke pomiješajte u zdjeli, s time da brašno dodajete postepeno kako ne biste dobili pretvrdo tijesto. Brašno dodavajte dok se tijesto lijepo ne formira i bude mekano pod rukama, ali da se ne lijepi previše.
Otkinite komade tijesta, rukama formirajte valjak pa režite na komade veličine 2-3 cm. Svaki od njih malo utisnite vilicom s obje strane kako bi se umak bolje primao.
Njoke slažite na pobrašnjenu plohu i držite u hladnjaku dok ne završite umak. Potrebno im je 2-3 minute kuhanja u kipućoj slanoj vodi, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i isperite prije dodavanja u umak.
Pećnicu zagrijte na 200°C. Rajčicu operite i narežite na četvrtine, a cherry rajčice ostavite u komadu. Dobro je imati bar 30 posto cherry rajčica zbog okusa. Luk također razrežite na četvrtine.
Češnjak samo ogulite. Sve povrće stavite u zdjelu, posipajte šećerom, dodajte sol i papar po želji pa prelijte maslinovim ulje i promiješajte rukama kako bi se svi komadu obložili uljem.
Povrće potom prebacite na veliki protvan obložen papirom za pečenje. Rajčice posložite tako da budu kožom prema gore. Pecite oko 35 minuta, tj. dok povrće ne primi lijepu smeđu boju i ne omekša. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi.
Pečeno povrće ubacite u blender kako biste dobili iz njega čistu tekućinu bez kožica ili komadića luka i češnjaka. Smjesu stavite u zdjelicu, dodajte bosiljak, po potrebi još malo soli i papra te zagrijte do vrenja. Ubacite njoke, sve prokuhajte 1-2 minute i pustite da odstoji poklopljeno desetak minuta.
Foto: Instagram