Iako se jabuke mogu kupiti tijekom cijele godine, mnogi će se složiti da su ipak najslađe one jesenske. Na tržnice u supermarkete već su domaće jabuke koje mogu poslužiti kao idealna baza za pripremu raznih jednostavnih, ali fenomenalnih slastica. Ako ne znate kako ih iskoristiti, u nastavku donosimo recept za sočni kolač s jabukama i orasima koji ćete obožavati…
Jesen je već pokucala na vrata, a sezona jabuka mnogima je izmamila osmijeh na lice. Ova sočna i superzdrava voćka neizostavan je dio prehrane, jer obiluje vitaminima i mineralima te se može jesti na mali milijun načina.
Jabuka pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara. Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama, za razliku od zelenog čaja, nalaze u lako iskoristivom obliku.
Dakako, tu pozitivan učinak jabuka na čovjeka ne završava. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Jedan od omiljenih načina korištenja jabuka u kuhinji je izrada finih slastica kojima ne mogu odoljeti ni mali ni veliki. U moru sjajnih recepata, pronašli smo jedan vrlo jednostavan za ukusni kolač s jabukom i orasima od kojeg će kuhinja mirisati božanstveno.
RECEPT
Sastojci:
10 g maslaca
500 g jabuka
žlica šećera
žličica cimeta u prahu
300 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
prašak za pecivo
½ žličice soli
300 g šećera
200 ml ulja
dvije šake oraha
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 175°C. Kalup za kuglof (Ø 24 cm) namažite maslacem i pospite žlicom pšeničnog oštrog brašna. Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice. U posudi lagano promiješajte jabuke, žlicu šećera i cimet pa ostavite sa strane.
Brašna, prašak za pecivo i sol zajedno pomiješajte. U veliku posudu stavite šećer, ulje, narančin sok, vanilin šećer i jaja. Miješajte električnom miješalicom najvećom brzinom dok smjesa ne postane glatka. Dodajte brašno i miješajte još 1-2 minute. Na kraju umiješajte sitno nasjeckane orahe.
Trećinu smjese ulijte u kalup i pospite polovicom jabuka. Postupak ponovite i na kraju zalijte preostalom smjesom. Stavite u pećnicu i pecite oko sat vremena. Pečeni kolač izvadite iz pećnice, pustite 10-ak minuta da odstoji pa ga izvadite na tanjur za posluživanje i po želji servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Foto: Instagram