Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj, božanstvenog je izgleda i okusa, a kao takva, stvorena je za tople proljetne dane. Velika prednost ovog kolača je to što se može obogatiti bilo kakvim dodacima, a ovoga puta isprobajte je u kombinaciji s poširanim sezonskim kruškama…
S dolaskom jesenskih dana i sezone sočnog voća jedna od najpopularnijih torti s beze korom, uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovi, izlazi iz korica svake kuharice.
Pavlova torta sastoji se od tri elementa, beze kora, kreme i dodataka te je vrlo jednostavna za pripremu. Također, zbog svog efektnog izgleda, savršena je za baš svaku prigodu – od kave s prijateljicama do rođendanskih slavlja.
Ova slastica ima mali milijun ukusnih varijanti, a ako još niste, isprobajte je u kombinaciji s poširanim svježim kruškama koje su polako počele pristizati na tržnice i u supermarkete.
RECEPT
Podloga:
4 bjelanjka
120 g šećera
1 žličica aceta balzamica
2 žlice prosijanog kakao praha
50 g nasjeckane čokolade (bar 60 % kakaa)
400 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
Poširane kruške:
750 ml crnog vina (Cabernet)
2 šalice vode
1 šalicu šećera
1 žličicu crnog papra u zrnu
3 lista lovora
2 štapića cimeta
3-6 krušaka
Postupak:
Tucite bjelanjke, žlicu po žlicu dodavajte šećer, a kad je potpuno glatko dodajte prosijani kakao pa aceto i čokoladu i lagano miješajte da se izjednači.
Napravite krug na papiru za pečenje, ali imajte na umu da će se tijekom pečenja tijesto proširiti. Pavlovu stavite u pećnicu ugrijanu na 180°C pa smanjite temperaturu na 150°C. Pecite oko 50 minuta.
Bilo bi idealno da kruške ispoširate dan ranije, kako bi se vino upilo tijekom stajanja. U posudu debljeg dna ulijte vino i vodu, dodajte šećer i začine pa miješajte dok ne uzavri i dok se šećer ne otopi.
Oguljene kruške stavite u vino i kuhajte 20-ak minuta dok ne omekšaju. Kruške pažljivo izvadite u posudu, vino procijedite i njime prelijte kruške pa poklopite i ostavite da se hladi. Preko noći hladite u frižideru.
Idući dan izvadite kruške iz vina i stavite vino da se reducira na laganoj vatri. Pavlovu stavite na pladanj, premažite tučenim slatkim vrhnjem pa ukrasite poširanim kruškama i narom pa prelijte reduciranim vinom.
Foto: Instagram