Po povratku s godišnjeg odmora sasvim je u redu počastiti se nekim kaloričnim desertom nakon mjeseci odricanja i održavanja linije vitkom za plažu. Kako biste si zasladili gorki povratak u realnost, počastite se senzacionalnim tartom sa smokvama i pastom od badema koji uspijeva čak i početnicima…
Svatko tko voli smokve zna da je naprosto nemoguće pojesti samo jednu. Sočna voćka potiče zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da može i riješiti brojne zdravstvene probleme.
Slatki plod smokve se često koristi kao zamjena za šećer, dok njihov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Također, njima se mogu liječiti čirevi, apsces i bol u uhu, a radi svog alkalnog svojstva, uspješno reguliraju pH tijela.
Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, ali i pomažu kod mršavljenja jer obiluju vlaknima te suzbijaju glad.
Sezona ove voćke konačno je stigla, a ako još niste, isprobajte je u obliku tarta s fantastičnom pastom od badema kojeg će se (bez sumnje!) tražiti porcija više.
RECEPT
Za tijesto:
200 g glatkog brašna
žlica šećera
prstohvat soli
125 g maslaca
50 ml hladne vode
Za pastu od badema:
125 g badema
125 g šećera
125 g maslaca (sobne temperature)
2 jaja
2 žlice ruma (nije obvezno)
10-ak smokava (zrele, ali čvrste)
Postupak:
Pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte natrgani (ili narezan na kockice) maslac i utrljavajte ga u smjesu od brašna dok ne dobijete mrvice nalik vlažnom pijesku.
Dodajte hladnu vodu i brzo zamijesite tijesto. Skupite ga u kuglu, malo spljoštite, omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na barem pola sata.
Ako je tijesto presuho, dodajte još malo vode (ne smije biti jako ljepljivo); ako je prevlažno, dodajte još brašna. Tijesto možete zamijesiti dan ranije i čuvati ga u hladnjaku.
Bademe sameljite u mlincu za orahe. Ako želite, možete ih prije toga popržiti na suhoj tavi da dobiju bolju aromu (u tom slučaju, prije mljevenja ih ohladite).
Tucite mekani maslac i šećer mikserom dok ne dobijete homogenu, prozračnu smjesu. Umiksajte jaja, dodajte bademe i rum. Zagrijte pećnicu na 180-200°C.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga između dva komada papira za pečenje na debljinu 5-7 mm. Prebacite ga u kalup za tart i ravnomjerno utisnite prstima uz stijenke kalupa. Odstranite višak tijesta.
Na tijesto u kalupu razmažite pastu od badema. Smokve operite, obrišite i narežite na četvrtine ili šestine (ovisno o veličini). Posložite ih po pasti od badema.
Pecite 45-60 minuta, dok se pasta ne stisne, a smokve postanu karamelizirane. Ohladite na sobnu temperaturu. Tart možete poslužiti uz žlicu meko tučenog slatkog vrhnja ili sladoled od vanilije.
Foto: Instagram