Tijekom ljetnih mjeseci malo tko može odoljeti okusu osvježavajuće i sočne rajčice. Ova ukusna i zdrava namirnica neizostavan je dio svake kuharice, ali i glavna zvijezda malo drugačijih jela koja ne zahtijevaju puno vremena ni truda. Ako ste u potrazi za zdravim i finim ručkom koji je brzo gotov, donosimo recept za ljetnu pitu od rajčice i sira koju baš nitko neće odbiti…
Tržnice, trgovine i vrtovi puni su rajčica svih oblika i vrsta, a ova namirnica sjajna je baza za pripremu raznih jela. Iskoristite ih u punom sjaju spajajući ih s hrskavim lisnatim tijestom, slatkastim lukom i puno sira kako biste pripremili jednostavno jelo koje će razmaziti vaše okusne pupoljke.
U slučaju da nemate ideju što spremati za ručak ili ste u potrazi za malo drugačijim jelom koje vas neće dugo zadržati u kuhinji, počastite se ljetnom pitom od listanog ili običnog tijesta sa svježim rajčicama i sirom u glavnoj ulozi.
RECEPT
Sastojci:
paket lisnatog ili tijesta za pizzu
rajčice
2 žlice maslaca
luk
češnjak
sir Mascarpone
mozzarella
jaje
žumanjak
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite tijesto u lim i napravite rupice vilicom pa pecite kratko u pećnici, dok ne počinje dobivati boju.
Za to vrijeme napravite punjenje tako da najprije narežete rajčicu na ploške, posolite je pa je stavite između dva papirnata ručnika i ostavite da stoji 10 minuta.
Na srednjoj vatri otopite malo maslaca pa mu dodajte luk. Pirjajte dok ne postane zlatne boje, oko 5 minuta. Dodajte češnjak pa pirjajte još minutu. Začinite soli i paprom. U posudi pomiješajte mascarpone, naribanu mozzarellu, jaje i žumanjak.
U kalup u kojem je tijesto najprije stavite ploške rajčice, zatim sloj luka i na kraju smjesa sireva i jaja. Na vrh posložite ostatak rajčica i pecite dok one ne poprime lijepu boju, a tijesto postane hrskavo. Lagano ohladite prije posluživanja.
Foto: Instagram