Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj, božanstvenog je izgleda i okusa, a kao takva, stvorena je za tople proljetne dane. Velika prednost ovog kolača je to što se može obogatiti bilo kakvim dodacima, a s obzirom na to da je počela sezona kiselkastog bobičastog voća, isprobajte je u kombinaciji s – kupinama…
S dolaskom ljetnih dana i sezone ukusnog voća jedna od najpopularnijih torti s beze korom, uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovi, izlazi iz korica svake kuharice.
Pavlova torta sastoji se od tri elementa, beze kora, kreme i dodataka te je vrlo jednostavna za pripremu. Također, zbog svog efektnog izgleda, savršena je za baš svaku prigodu – od kave s prijateljicama do rođendanskih slavlja.
Ova slastica ima mali milijun ukusnih varijanti, a ako još niste, isprobajte je u kombinaciji sa svježim, zdravim i kiselkastim kupinama koje su polako počele pristizati na tržnice i u supermarkete.
RECEPT
Beze kore:
4 bjelanjaka
prstohvat soli
200 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
žličica gustina
2 žličice bijelog vinskog octa (ili jabučnog octa)
Krema:
250 g kiselog vrhnja
250 g sira Mascarpone
vanilin šećer
vrećica kremfixa
500 g kupina
Postupak:
Papirom za pečenje obložite lim i zagrijte pećnicu na 120°C (ako je na vrući zrak, onda 100 °C). Istucite bjelanjke sa solju. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer te istucite u čvrst snijeg. Umiješajte gustin i ocat.
Smjesu razmažite u obliku kruga (promjera cca. 20 centimetara) na limu i stavite u donju polovicu prethodno zagrijane pećnice. Pecite uz odškrinuta vrata oko sat i pol.
Istucite kiselo vrhnje sa sirom, vanilin šećerom i kremfixom te namažite na ohlađeni beze. Naposljetku, rasporedite svježe kupine po torti i odmah poslužite.
Foto: Instagram