S dolaskom toplijih dana malo tko ima volje satima stajati za štednjakom pa jela iz pećnice postaju favoriti u mnogim kućanstvima. Ako ne znate što spremati za ručak, a da je ukusno i brzo gotovo, u nastavku donosimo recept za sočne pileće batke i zabatke marinirane u umaku od soje čija priprema traje samo 25 minuta…
Piletina se može pripremati na mali milijun načina, a tijekom ljetnih mjeseci najpraktičnije ju je peći u pećnici. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti, pronašli smo jedan malo drugačiji (i vrlo jednostavan!) koji će zasigurno oduševiti svakog ukućana i gosta.
Riječ je o pilećim batcima i zabatcima u marinadi od soje. Ovo jelo ne zahtijeva nikakve kulinarske vještine, a idealno se slaže s povrćem i rižom kuhanom na pari.
Ako vam je sam opis već izmamio zazubice, u nastavku doznajte kako pripremiti ovaj brz i jeftin ručak kojeg će se (bez sumnje!) tražiti porcija više.
RECEPT
Sastojci:
2 batka i zabatka
1 žlica meda
3 žlice soja umaka
1 žličica ribanog đumbira
malo sjeckanog chillija
sok pola limuna
sol
papar
šalica riže
Postupak:
Piletinu marinirajte u umaku od soje, meda, đumbira, chillija (po želji!), soli, papra i limunovog soka i pustite da odstoji minimalno sat i pol vremena. Ako vam se ne žuri, meso prelijte marinadom večer prije i ostavite u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Mariniranu piletinu pospite sezamom i pecite oko 25 minuta. Za to vrijeme skuhajte rižu na pari. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz pećnice i pustite oko pet minuta da se malo ohladi. Piletinu poslužite uz rižu i zelenu salatu.
Foto: Instagram