Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj, božanstvenog je izgleda i okusa, a kao takva, stvorena je za tople proljetne dane. Velika prednost ovog kolača je to što se može obogatiti bilo kakvim dodacima, a ovog vikenda isprobajte je u kombinaciji s čokoladom i lješnjacima…
S dolaskom proljeća jedna od najpopularnijih torti s beze korom, uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovi, izlazi iz korica svake kuharice.
Pavlova torta sastoji se od tri elementa, beze kora, kreme i dodataka te je vrlo jednostavna za pripremu. Također, zbog svog efektnog izgleda, savršena je za baš svaku prigodu – od kave s prijateljicama do rođendanskih slavlja.
Iako je mnogi običavaju pripremati u kombinaciji s voćem, ova slastica ima mali milijun ukusnih varijanti, a ako još niste, isprobajte onu malo drugačiju s čokoladom i lješnjacima.
RECEPT
Beze kore:
9 bjelanjaka
35 dkg šećera
2 žlice brašna
10 dkg mljevenih tostiranih lješnjaka
Čokoladna krema:
20 dkg tamne čokolade
500 ml vrhnja za šlag
Bijela krema:
2,5 dl vrhnja za šlag
4 žlice kiselog vrhnja
Postupak:
Za kore miksajte bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada postepeno dodajte šećer i na kraju lješnjake. Podijelite dobivenu masu na otprilike četiri ista dijela.
U većem limu na papiru za pečenje izlijte smjesu u obliku kruga koji ste prethodni iscrtali. U jednom limu ćete uspjeti ispeći dvije kore. Pecite u pećnici na 170ºC oko 20 minuta. Postupak ponovite sa preostalim korama.
Za čokoladnu kremu zagrijati slatko vrhnje pa u njemu uz neprestano miješanje otopiti čokoladu. Imajte na umu da smjesa ne smije prokuhati. Gotova je čim se sva čokolada otopi i krema postane jednolično smeđa i sjajna.
Za bijelu kremu dobro umutiti vrhnje za šlag i na kraju dodati kiselo vrhnje. Ako vam nije dosta slatko, slobodno dodajte žlicu-dvije šećera u prahu.
Tortu slažite ovim redoslijedom: kora, bijela krema, par žlica čokoladne kreme i tako dok ne potrošite sve sastojke.
Na kraju mora biti zadnja kora koju samo premažite debljim slojem čokoladne kreme i posipajte sjeckanim lješnjacima.
Foto: Instagram