Jaja neizostavan su dio uskrsnog stola, a osim dekorativnim pisanicama, ove godine oduševite ukućane i goste malo drugačijim varijantama koje izgledaju tako dobro da će im ih biti žao pojesti. U nastavku donosimo jednostavne recepte za tvrdo kuhana jaja u obliku pilića i ona ‘puknuta’ s kremastim punjenjem od avokada koja vas neće dugo zadržati u kuhinji…
Uskrs samo što nije pokucao na vrata, stoga je pravo vrijeme da počnete planirati jelovnik u kojem će uživati i mali i veliki.
Uz tradicionalnu blagdansku hranu, kao što su francuska salata i šunka u kruhu, ove godine nadmašite sami sebe i svojim ukućanima servirajte tvrdo kuhana jaja koja izgledaju poput prave male umjetnosti na tanjuru.
Obje varijante osvajaju i izgledom i okusom, a jedna uključuje i mnogima omiljenu egzotičnu namirnicu punu vitamina – avokado.
U nastavku potražite recept za tvrdo kuhana jaja u obliku pilića i ona ‘raspuknuta’ s kremastim zelenim punjenjem koje će razmaziti vaše okusne pupoljke.
RECEPT: ‘Pilići’ od jaja
Sastojci:
12 tvrdo kuhanih jaja
2 žlice majoneze
1 i pol žlica senfa
1 sitno nasjeckan kiseli krastavac
žličica soka od kiselih krastavaca
sol i papar
mrkva
12 kriški crnih maslina
Postupak:
Zarežite jaja na otprilike 1/3 visine tako da dio žumanjka ostane u kriški. Žlicom pažljivo izvadite ostatak žumanjka iz većeg dijela i stavite ga u posudu pa ponovite postupak sa svim jajima.
Pomiješajte žumanjke, majonezu, senf, kiseli krastavac, sok kiselih krastavaca, sol i papar. Smjesom napunite slastičarsku vrećicu i pažljivo napunite izdubljene bjelanjke kako biste dobili ‘glavu’ pilića.
Izrežite mrkvu na trokutiće koji će poslužiti kao kljun, a kolutiće maslina upotrijebite za izradu očiju. Naposljetku, na vrh ‘glave’ stavite odrezani bjelanjak i poslužite uz mladi luk ili francusku salatu.
Pogledajte VIDEO:
RECEPT: ‘Puknuta’ jaja s avokadom
Sastojci:
5-6 tvrdo kuhanih jaja
avokado (mekan i zreo)
sok male limete ili limuna
sol i papar
nekoliko kriški rotkvice (po želji)
Postupak:
Očistite avokado, narežite ga na kockice i ubacite u posudu sa solju, paprom, sokom limete ili limuna i rotkvicama. Razrežite jaja u cik-cak oblik, pažljivo izdubite žumanjak i dodajte ga smjesi.
Sjedinite sve sastojke i dobivenim nadjevom napunite izdubljenje bjelanjke, poklopite i servirajte uz šunku u kruhu ili tost.
Foto: Instagram / Video: YouTube