Tjedan dana dijeli nas od Uskrsa, a sada je pravo vrijeme da polako počnete s izradom slastica koje mogu dugo stajati. Blagdani su nezamislivi bez finih i vizualno atraktivnih keksića kojima je teško odoljeti i nakon običnog ručka. Ako ste ove godine odlučili servirati novo na blagdanski stol, u nastavku potražite recept za uskrsne kolačiće u obliku zečića koji osvajaju i izgledom i okusom…
Običaj je da se sitni keksi uglavnom peku za Božić, no malim hrskavim slasticama se možete počastiti i za Uskrs, osobito ako ih tematski ukrasite i učinite vizualnom atrakcijom na blagdanskom stolu.
Priprema keksića će biti još zabavnija ako uposlite ostale ukućane i naučite ih da umijese svoje prvo prhko tijesto u životu, dok će mališani uživati u izrezivanju kalupima.
Ako još niste smislili kakve ćete kolačiće servirati članovima obitelji i bliskim prijateljima, u nastavku donosimo jednostavan recept za prhke kekse u obliku zečića koji će u trenu nestati s pladnja.
RECEPT
Keksići:
225 g maslaca sobne temperature
110 g šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
30 g žumanjaka (2 žumanjka jaja S veličine)
320 g glatkog brašna
prstohvat soli
kuglice od kokosa (npr. Raffaello)
Glazura:
150 g šećera u prahu
2 1/2 žlice mlijeka
1 žličica arome vanilije
Postupak:
Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanjke i mikserom sve povežite pa ubacite i aromu vanilije te sol. Smjesi dodajte brašno i sve dobro sjedinite nastavkom za tijesto.
Dobiveno tijesto izvadite na radnu površinu, zamotajte u prozirnu foliju i prebacite u hladnjak na pola sata kako bi se dodatno stisnulo.
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim papirom za pečenje. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi. Ako je još uvijek premekano, stavite ga u zamrzivač na 10 minuta (ovako ćete lakše utiskivati kalupe). Neka vam tijesto bude razvaljano na cca. 3 milimetra.
Uzmite kalupiće u obliku zeca i pažljivo izrežite što više keksića. Položite ih na lim i pecite 6-8 minuta, odnosno dok ne primijetite da su počeli dobivati boju na rubovima. Imajte na umu da keksići trebaju ostati svijetli.
Gotove kekse ohladite na rešetki za hlađenje, ali budite oprezni da ne bi pukli. Dok se oni hlade, pripremite glazuru za ukrašavanje.
Šećer u prahu prosijati pa dodati mlijeko i aromu vanilije i sve pomiješati u glatku pastu. Ukrasite keksiće, dodajte im kuglice od kokosa tako da poprime ulogu repova i pustite da se glazura dobro osuši.
Foto: Instagram