Bilo da slavite Valentinovo u paru, sami ili s grupom prijateljica solerica, slatki zalogaj neizostavan je dio te priče. Ususret Danu zaljubljenih, pronašli smo jednostavan recept za slasticu koja će u trenu planuti sa stola, a u glavnoj ulozi nalazi se zdravi i ukusni nar. U nastavku potražite recept za tart od vanilije i nara koji će nakon prvog kušanja postati vaš tradicionalni valentinovski desert…
Valentinovo je dan kada se slavi ljubav, neovisno o tome jeste li u sretnoj vezi ili pak uspješno održavate status solerice. Bilo da najromantičniji dan u godini planirate provesti sami, s partnerom ili prijateljicama, fini desert najbolji je način da ga obilježite.
Malo tko odbit će ukusni tart, a ako ste u potrazi za onim koji ne zahtijeva puno vremena ni truda, pronašli smo recept s narom i vanilijom u glavnoj ulozi.
RECEPT
Sastojci:
150 g bijelog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 žlice šećera
90 g maslaca
veće jaje
1/2 žlice ekstrakta vanilije
3 žlice kakaa
150 g tamne čokolade
6 žlica slatkog vrhnja
Preljev:
20 g maslaca
200 g šećera u prahu
1/2 dcl soka od limuna
ribana limunova korica
nar
Postupak:
Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, sol i šećer. Dodajte nasjeckani maslac i utisnite ga rukama u brašno kako biste dobili grudastu smjesu. Dodaje ekstrakt vanilije i lagano umućeno jaje.
Tijesto dobro izradite i oblikujte u kuglu. Omotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Zagrijte pećnicu na 180° C. Kalup za tart obložite papirom za pečenje, prebacite razvaljano tijesto, izbodite ga vilicom i pecite oko 15 minuta.
Razlomite čokoladu na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje te miješajte dok se ne rastopi. Izlijte je u ohlađeno tijesto i ostavite neko vrijeme da se stisne.
Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, ribanu koricu i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite očišćenim narom. Po želji, dekorirajte i kriškama jabuke kao na fotografiji.
Sretno Valentinovo!
Foto: Instagram