Ususret Valentinovu iskoristite slobodno vrijeme za izradu ukusnih i vizualno atraktivnih slastica koje će oduševiti vašeg partnera, ali i prijatelje. Jedan od takvih deserata su i macaroni, slatki kolačići u bojama koji su u proteklih nekoliko godina postali planetarni gastronomski hit. Iako se čine kompliciranima za izradu, macaroni ne zahtijevaju puno muke, već tek malo strpljenja, a u nastavku donosimo recept s nešto manje šećera koji će uspjeti čak i neiskusnima…
Macaroni su šarene poslastice od bjelanjaka, šećera i bademovog brašna koje spajaju dekadentna punjenja, poput džemova, curdova ili ganachea.
Iako se macaroni vežu uz francusko slastičarstvo, porijeklo im je talijansko. Ovi kolačići bili su omiljeni na europskim dvorovima, a danas slove za jednu od najpopularnijih slastica svijeta.
Gotovo da nema osobe koja bi odbila macarone, što ih čini nepogrješivim slatkim zalogajem za Dan zaljubljenih. Osim što osvajaju okusom, ovi keksići izgledaju vrlo efektno i mogu se servirati na bezbroj različitih načina.
Umjesto da ih kupujete, ovog Valentinova odvojite malo vremena i počastite svog odabranika slasnim macaronima u obliku srca i boji ljubavi.
Recept za varijantu s malo manje šećera potražite u nastavku.
RECEPT
Za kolačiće:
- 40 g bjelanjka (1 jaje)
- 60 g šećera u prahu
- 40 g sitno mljevenih badema
- 15 g kristal šećera
- 4-5 kapljica ružičaste ili crvene boje za hranu
Za kremu:
- 80 g mascarpone sira
- 4 kapljice crvene boje za hranu
- 1 žlica kristal šećera
- 1 žlica ružine vodice
Postupak:
U posudi pomiješajte šećer u prahu i mljevene bademe. Smjesu protresite par puta kroz sito i odložite sa strane. Bjelanjke istucite u čvrstu, pjenastu smjesu, nakon čega postepeno i lagano dodajte kristal šećer.
Nastavite miksati bjelanjke sve dok smjesa ne postane teksture nalik na pjenu za brijanje. Pripazite da previše ne istučete bjelanjak jer će smjesa biti presuha.
U snijeg od bjelanjaka dodajte smjesu šećera u prahu i mljevenih badema koju ste odložili sa strane, te sve skupa izmiješajte ručno uz pomoć velike žlice snažnim pokretima ruke sve dok ne dobijete smjesu gustoće smjese za palačinke.
Gotovu smjesu ulijte u pekarsku vrećicu s regularnim nastavkom te na lim (koji ste obložili papirom za pečenje) pažljivo istiskujte ploške. Ovako istisnute i oblikovane macarone ostavite da stoje na sobnoj temperaturi sat vremena, kako bi se posušili.
U međuvremenu ugrijte pećnicu na 150°C te odstajale macarone stavite da se peku na 12-14 minuta (ovisno o veličini). Kada su macaroni gotovi, ostavite ih da se potpuno ohlade i tek tada ih odvojite od papira za pečenje.
Pomiješajte sve sastojke za kremu kako biste dobili kompaktnu smjesu. Uz pomoć vrećice ohlađenu smjesu istisnite na ohlađene ploške kolačića te spojite po dvije ploške kako biste dobili gotov macaron. Kolačiće ostavite preko noći u hladnjaku da se krema dobro stisne.
View this post on Instagram
Foto: Instagram