Hladni mjeseci ove su zime posebni. Raštika – drevno mediteransko povrće za kojim luduje svijet konačno je pronašlo svoje odavno zasluženo mjesto na tanjurima hrvatske gastro ponude. U svijetu posebno cijenjena zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava za koja obožavatelji ove biljke izdvajaju i do vrtoglavih stotinu dolara, u Hrvatskoj pomalo zaboravljena raštika vraća se na tanjure. Donosimo 3 recepta u kojima raštika igra glavnu ulogu! Zelena meneštra, domaća pašta od raštike s kozicama i škampima ili riba sa žara s kuhanom raštikom i krumpirom, ovaj bi se vikend s lakoćom mogle naći na vašoj trpezi….
Prestižni New York Times raštiku je svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice. Na američkim jelovnicima pravi bum doživjela je u posljednjih deset godina, a kao neizostavan dio jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. U brojnim dijelovima svijeta smatraju je super hranom dok je u Hrvatskoj pomalo zaboravljena.
Iako je riječ o zahvalnoj biljci koja može uspijevati u raznim geografskim područjima u Hrvatskoj su na njoj odrasle generacije, no još je uvijek podcijenjena u usporedbi s glavatim keljem, kupusom, blitvom ili špinatom.
Nedovoljno se govori o njezinim prednostima, a gotovo je nemoguće pronaći je na restoranskim jelovnicima. Potencijal ove čarobne biljke prepoznao je tim cijenjene obiteljske gastro oaze Bota Šare na čijim ćemo je jelovnicima u raznolikim receptima pronaći narednih mjeseci.
‘Pisani spomen ove biljke datira još u 1580. godinu, a spominje ju Antun Sasin, hrvatski renesansni pisac u svom djelu Malahna komedija od pira. Radnja se zbiva upravo u Malom Stonu gdje se danas nalaze vrtovi obitelji Šare. Ova biljka od davnina je neizmjerno cjenjena u dubrovačkom kraju jer je othranila generacije ribara, seljaka ali i dubrovačke vlastele. Starije generacije i danas pamte vremena između ratova u kojima ih je samo raštika spasila od gladi. Spremala se na razne načine, na menestru sa suhim mesom kao prilog ribi, a ako bi ostalo viška sutra bi se podgrijana bacila na tavu s malo crvenog luka. Danas mi u Boti od nje radimo i domaću pastu!’, ispričao je Božidar Šare, glavni ambasador raštike.
Raštika se u Hrvatskoj uzgaja u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima.
Nabolje uspijeva zimi kada ima najbolji okus, a razlog tome je mraz koji utječe na razvoj njezina ugodnog slatkastog okusa.
Može se uzgajati i u ljetnom periodu ali uz dovoljnu količinu vode.
Ova biljka bogata je mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku. Dokazano je da ljudi koji jedu više kupusnjača rjeđe obolijevaju od karcinoma, što raštiku čini superhranom. Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena odnosno vitamina A te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.
Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična. Jedna šalica kuhane raštike ima samo 49 kalorija.
Pravilna priprema raštike ključna je za postizanje najboljeg okusa i očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari. Kao i za ostalo povrće, za raštiku također vrijedi pravilo da se nutrijenti najbolje očuvaju što kraćom termičkom obradom. Dobro ju je konzumirati sirovu, kao dodatak smoothiejima ili sokovima. Kada se termički obrađuje, potrebno je pet minuta kuhati ju na pari kako bi vlakna omekšala te kako bi se povećala probavljivost raštike, a istovremeno očuvali nutrijenti. Ove jeseni i zime u Boti raštiku pripremaju na nekoliko načina, a posebno za Vas predstavljaju 3 jela koja će oduševiti Vas i Vaše najmilije.
1.ZELENA MENEŠTRA
Sastojci:
Raštika – 1kg
Krumpir – 400 grama
Miješano suho meso (svinjska glava i panceta) – 1kg
Voda – 6 l
Svinjska mast – 2 jušne žlice
Sol po želji
Maslinovo ulje po želji
Priprema:
Zagrijati lonac s vodom, ubaciti predhodno oprano suho meso i kuhati 1 sat i 30 minuta. Kada je meso kuhano izvaditi ga i narezati. U ostatak vode ubaciti narezani krumpir i raštiku te dodati svinjsku mast i sol. Kuhati 20 minuta. Prilikom serviranja zaliti maslinovim uljem.
2.DOMAĆA PAŠTA OD RAŠTIKE S KOZICA I ŠKAMPIMA
Sastojci za domaću pastu:
Raštika – 15 dkg
Jaja – 3
Glatko brašno – 0.5 kg
Sastojci za umak:
Meso kozice – 30 dkg
Škampi cijeli – 40 dkg
Češnjak – 2 češnja
Maslinovo ulje – 0.03 dcl
Petrusin – prstohvat
Papar po želji
Pelješko suho bijelo vino – 1dcl
Riblji temeljac – 0,5 l
Priprema:
Skuhati raštiku, ocijediti i ohladiti te samljeti u blenderu. Jaja razmutiti u odvojenu posudu te postepeno dodavati brašno i raštiku dok se ne dobije kompaktna smjesa. Pustiti da odstoji 30 minuta. Dobivenu smjesu razvaljati i oblikovati tagliatele. Zagrijati vodu, dodati sol i ulje te zatim dodati paštu. Kuhati 3-5 minuta te skuhanu paštu zatim procijediti.
U duboku tavu zagrijati maslinovo ulje te dodati sitno nasjeckan češnjak. Kada se češnjak lagano zarumeni dodati škampe i kozice, bijelo vino i riblji temeljac, papar i petrusin.
Kuhati desetak minuta te na kraju pomiješati s domaćom pastom.
3.RIBA SA ŽARA S KUHANOM RAŠTIKOM I KRUMPIROM
Sastojci:
Riba brancin – 2 kg
Raštika – 40 dkg
Krumpir – 20 dkg
Sol po želji
Maslinovo ulje po želji
Priprema:
Ribu očistiti od ljuski i utrobe, ispeći na otvorenoj vatri. Krumpire i raštiku oprati i ubaciti u lonac s kipućom vodom te kuhati desetak minuta. Posoliti Stonskom soli po želji. Prilikom serviranja zaliti domaćim maslinovim uljem.
Foto: Promo/Bota Šare