Uz tradicionalne blagdanske slastice, ove godine svojim članovima obitelji pripremite jedan klasični desert koji svi vole, ali na malo drugačiji način. Riječ je o tiramisu torti od palačinki koja uspijeva čak i neiskusnima, a zbog šarmantne dekoracije idealno će upotpuniti svaki blagdanski stol i izmamiti zazubice…
Malo tko može reći ‘ne’ palačinkama, posebice kad se pripremaju na malo drugačiji način. Ovih blagdana oduševite sve male i velike goste fantastičnim desertom koji spaja najbolje od tiramisua i palačinki, a izgleda tako dobro da će u trenu ‘planuti’ sa stola.
RECEPT
Za palačinke:
200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
2 šećera burbon vanilija
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
3 jaja
8 dl mlijeka
2 – 3 dl vode
2 – 3 žlice kakaa
Za kremu:
4 žumanjka
100 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
500 g sira mascarponea
200 g mliječnog namaza
3 dl vrhnja za šlag
1 žlica ruma
2-3 žlice kakaa
3-4 žlice kuhane crne kave
Postupak:
Umiješati suhe sastojke te lagano ulijevati umućena jaja i mlijeko uz neprestano miješanje. Dodati vodu. Smjesu podijeliti te u jednu polovinu dodati 2-3 žlice kakaa i po potrebi malo vode. Ostaviti 30 minuta. Palačinke peći na tavi premazanoj uljem.
Mikserom umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer te kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72°C ili dok krema ne dobije gustoću pudinga. Ohladiti.
Mascarpone, mliječni namaz i vrhnje za šlag sjediniti i mutiti mikserom. Dodati kremu od žumanjaka i umutiti. Kremu podijeliti na dva jednaka dijela te u jedan dodati rum, a u drugi kakao i kuhanu crnu kavu.
Svijetlu palačinku premazati svijetlom kremom, preklopiti tamnom palačinkom i tamnom kremom. Postupak ponoviti dok se ne utroše sve palačinke i kreme.
Tortu držati u hladnjaku nekoliko sati. Prije posluživanja na vrh poslažite male boriće pa pospite kakaom i šećerom u prahu.
Foto: Instagram