Iako ove godine nemamo priliku uživati u poslasticama s adventskih kućica, to ne znači da ne možete unijeti iste mirise i okuse u vlastitu kuhinju. Jedna od poslastica bez koje ne možemo zamisliti blagdansko razdoblje su tradicionalne fritule, no ovog vikenda donosimo recept s jednim tajnim sastojkom koji će ih učiniti sočnijima i malo drugačijima…
U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog i adventskog razdoblja. Fritule su tradicionalna slastica nalik malenim krafnama, a u Primorju i Istri je običaj da se rade u dane Božića.
Za uživanje u ovoj poslastici ne trebaju vam adventski štandovi nego nekoliko uobičajenih sastojaka koje možda već imate u kuhinji, kao i jedan tajni koji će ih učiniti drugačijima i sočnijima. Riječ je o višnjevači, slatkom likeru zahvaljujući kojem će klasične fritule dobiti novu dimenziju okusa, a obožavat će ih i mali i veliki.
RECEPT
Sastojci:
- 2 jaja
- 400 ml tekućeg jogurta
- 1-2 žlice višnjevače
- 1/2 limuna (sok i korica)
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Postupak:
U posudu stavite jaja i jogurt pa pjenjačom dobro izmiješajte dok se ne sjedine. Dodajte višnjevaču i limun te prstohvat soli. Ponovno promiješajte, a zatim, stalno miješajući, dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno i prašak za pecivo prosijte i miješajući malo po malo dodajte smjesi dok ne postane malo gušća.
Smjesu stavite u vrećicu za zamrzavanje, zavežite je te joj na vrhu odrežite malo veći otvor za istiskivanje smjese (ili stavite u slastičarsku vrećicu sa širokim otvorom). U dubokoj tavi ili loncu zagrijte suncokretovo ulje (čačkalicom provjerite je li ulje dovoljno ugrijano – ako se oko nje stvaraju mjehurići, spremno je za prženje).
Smjesu istiskujte iz vrećice i nožem ‘prerežite’ na željenu veličinu. Tako ćete način dobiti lijepe, okrugle fritule. Pržite ih na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime malo tamniju smeđu boju (ako se poneka fritula ne okrene sama, okrenite je kad poprimi željenu nijansu).
Gotove fritule izvadite iz vatre, ocijedite i stavite na kuhinjski papir kako bi upio višak ulja. Ohlađene fritule po želji servirajte posute šećerom u prahu, s cimetom ili prelivene Nutellom. Dobar tek!
Foto: Instagram