Šarmantni paprenjaci jedan su prepoznatljivih simbola Božića. Iako se mogu spremati na mali milijun načina, tajna savršenih paprenjaka krije se u načinu na koji ih oblikujete. Osim što su vrlo ukusni, ovi tradicionalni keksići zabavni su za izradu i unose miris blagdana u vašu kuhinju. U nastavku potražite jednostavan recept koji uspijeva čak i početnicima, ali i trik kako izbjeći da se vrhovi paprenjaka prepeku…
Zvali ih paprenjacima ili gingerbread cookiesima, očaravajući spoj cimeta, meda, papra i muškatnog oraščića neizostavni su dio blagdanskog stola. Slatki keksići tradicionalna su božićna poslastica kojoj ne mogu odoljeti ni mali ni veliki te su vrlo zabavni za izradu.
Paprenjaci se mogu spremati na bezbroj različitih načina, no ako želite da budu savršeni, važno je izbjegavati kalupe za izrezivanje sa šiljastim uglovima. Naime, oni stanjuju tijesto na rubovima, zbog čega se neki dijelovi mogu prepeći, dok će keksići izrezani kalupima zaobljenih vrhova biti ravnomjerno pečeni.
Ako ste u potrazi za jednostavnim receptom koji uspijeva čak i neiskusnima, pronašli smo jedan s kojim ne možete pogriješiti, a neće vas dugo zadržati u kuhinji.
RECEPT
Keksići:
- 1 jaje
- 125 grama šećera
- 125 grama meda
- 125 grama maslaca
- 1 žlica masti
- 250 grama mljevenih oraha
- 500 grama brašna
- 25 grama mljevenog cimeta (1,5 jušna žlica)
- 15 grama muškatnog oraščića (pola jušne žlice)
- 5 grama mljevenog papra (1 čajna žličica)
- 1 korica od limuna
Glazura:
- 25 dag šećera u prahu
- 2 jušne žlice limunova soka
- 1 bjelanjak
Postupak:
Pjenasto umutite mast i maslac, miješajući dodajte šećer, med, orahe, jaje, cimet, muškatni oraščić i papar. Naribajte koricu limuna i ubacite je u smjesu. Na kraju dodaje brašno i umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji dva sata.
Prebacite tijesto u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak na dva sata. Razvaljajte tijesto na podlozi s malo brašna na debljinu od minimalno šest milimetara. Pomoću kalupa zaobljenih uglova izrežite kolačiće, posložite ih u protvan obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.
Za glazuru umutite bjelanjak u čvrsti snijeg pa mu dodaje šećer u prahu i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Čačkalicom ili slastičarskom vrećicom s tankim nastavkom iscrtajte oblike po paprenjacima i pustite da se dobro osuše. Ako želite da paprenjaci ostanu svježi i do pet tjedana, vakuumirajte ih i pospremite u limenu kutiju.
Foto: Instagram