Princ William i njegova supruga Kate Middleton upoznali su se još na fakultetu, gdje je među njima planula ljubav koju su prije devet godina okrunili brakom. Osim vrlinama i izgledom, unuk kraljice Elizabete II. svoju životnu suputnicu osvojio je i kuharskim vještinama, a sada je podijelio recept za ukusni (i brzi!) bolonjez umak koji je vojvotkinju od Cambridgea oduševio prvim zalogajem…
Povodom obilježavanja 40. godišnjice humanitarne udruge The Passage objavljena je kuharica ‘A Taste Of Home’ u kojoj se nalazi i jedan (čuveni!) recept britanskog princa Williama. Nova kuharica sadrži 120 recepata renomiranih chefova i brojnih slavnih lica, no sve je najviše privukao onaj 38-godišnjeg unuka kraljice Elizabete II., prenosi The Sun.
Riječ je o receptu za bolonjez umak kojim je vojvoda od Cambridgea impresionirao svoju suprugu Kate Middleton tijekom studentskih dana, kada su zajedno pohađali Sveučilište St Andrews u Škotskoj. Mnogima omiljeni kraljevski par tada je živio u unajmljenom stanu s dvoje prijatelja, stoga je često pripremao razna jela, no lijepu vojvotkinju ponajviše je oduševio prinčev tradicionalni talijanski umak.
‘Tijekom studiranja William je kuhao razna jela. Mislim da me je tada pokušavao impresionirati’, izjavila je lani Kate Middleton, dodavši kako je njezin suprug sjajan kuhar.
Kako bi se pridružio obilježavanju jubilarne godišnjice humanitarne udruge The Passage i pružio ljudima priliku da isprobaju njegovo jelo, princ William otkrio je kako pripremiti bolonjez umak koji je njegovu suprugu ostavio bez daha.
RECEPT
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- 1 veliki luk (nasjeckan na sitno)
- 1 mrkva (očišćena i nasjeckana)
- 2 stabljike celera (sitno sjeckan)
- 350 g nemasne govedine
- 250 ml bijelog vina
- 120 ml mlijeka
- Prstohvat muškatnog oraščića (svježe mljeveni)
- 400 g konzervirane sjeckane rajčice
- 1 žličica paste od rajčice (koncentrat)
- 250 g špageta ili druge tjestenine
- 50 g parmezana
- 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
- sol i papar
Postupak:
Zagrijte ulje na dubokoj tavi i dodajte maslac. Popržite luk na srednje jakoj vatri, a kada omekša dodajte nasjeckanu mrkvu i celer te pirjajte nekoliko minuta. Vilicom izmrvite mljeveno meso i dodajte ga u tavu pa dobro promiješajte da se sve sjedini. Kuhajte dok meso ne izgubi ružičastu boju, ali ne dopustite da potamni. Ulijte vino i nastavite kuhati dok alkohol ne ispari.
Zatim smanjite vatru i umiješajte mlijeko i muškatni oraščić te kuhajte na umjerenoj vatri dok mlijeko ne ispari. Dodajte rajčicu i pastu od rajčice, a zatim začinite solju i paprom. Pirjajte na laganoj vatri bez poklopca, otprilike tri sata, a povremeno pomiješajte kako se ne bi zalijepilo za dno tave.
Kad je vaš umak spreman, zakuhajte vodu u koju ste dodali žličicu soli. Kad voda prokuha, stavite kuhati tjesteninu. Dobro promiješajte drvenom žlicom i kuhajte 8-10 minuta, ovisno o vrsti tjestenine. Dobro ocijedite tjesteninu i raspodijelite je u četiri tanjura. Svaku porciju prelijte toplim umakom te posipajte peršinom i naribanim parmezanom.
Foto: Instagram