Svake jeseni uvijek se rado vraćamo ukusnim desertima od kruške, a ova sočna voćka izvrsno se slaže i sa sirom. U moru recepata koji spajaju kiselkastu krušku i kremaste sireve pronašli smo jedan u kojem glavnu ulogu igra slasna talijanska ricotta. Ovaj jednostavan desert neće vas dugo zadržati u kuhinji, a idealno je rješenje kada vam se jede nešto slatko uz popodnevnu kavu…
Stigla je sezona krušaka, sočnog voća koje se može pripremati na mali milijun načina, a osobito je ukusna u kombinaciji s kremastim sirom kao što je – ricotta.
Ricotta je svježa, kremasta, blago slatkastog okusa i niskokalorična, jer sadrži samo pet posto masnoće. Zbog tih odlika postala je nezaobilazna namirnica u slatkim i slanim receptima, a samo jedna žlica može obogatiti gotovo svako jelo.
Ovaj sir je idealan za pripremu slastica raznih vrsta, a ovog vikenda počastite se genijalnim tartom od kruške i ricotte koji će razmaziti nepca svih ljubitelja slatkog.
RECEPT
Za tijesto:
- 175 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 50 g šećera
- 125 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 jaje
Za nadjev:
- 400 g krem sira npr. Vindijinog
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 kruške
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 200°C, a kalup za pitu premažite maslacem. Bademe, brašno, šećer, sol i maslac izmiješajte i izmrvite rukama dok ne postanu poput mokrog pijeska. Ovo možete napraviti i u sjeckalici ili nekom drugom kuhinjskom robotu.
Zatim dodajte jaje i formirajte kompaktno tijesto, pazeći da ga ne mijesite puno, već samo dok se ne spoji i ujedini. Na pobrašnjenoj podlozi ga odmah razvaljajte na veličinu pleha. Namotajte tijesto na pobrašnjeni valjak pa preselite u kalup. Ako vam negdje pukne, samo ga pokrpajte. Pazite da dobro obložite stranice i odrežite višak tijesta na vrhu te stavite u hladnjak dok ne pripremite punjenje.
Sir, šećer, jaje i vaniliju pomiješajte. Kruške ogulite, odstranite tvrde dijelove i narežite na ploškice. Ohlađeno tijesto izbodite vilicom, njega ulijte kremu i u krug poslažite ploškice krušaka. Pecite desetak minuta, a zatim smanjite na 180°C pa pecite još 20-25 min, odnosno dok površina ne poprimi zlaćanu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Foto: Instagram