Uskoro počinje sezona kruške, sočne i zdrave voćke koja može poslužiti kao odlična baza za izradu raznovrsnih slastica. Zbog kiselkaste arome i mekane strukture ova vitaminska bomba sjajno se slaže s čokoladom i drugim slatkim namirnicama. U nastavku potražite recept za fenomenalan čokoladni kolač u kojem cijele kruške igraju glavnu ulogu, nema kome neće izmamiti zazubice…
Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog voća – obilje hranjivih sastojaka s pravom je stavlja na listu najzdravijih namirnica na svijetu.
Dobar je izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sustava.
Kruška je bogata flavonoidima i antioksidansima zaslužnima za zaštitu organizma od starenja i brojnih zdravstvenih problema, dubinsko čišćenje te izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.
Ova ukusna voćka sjajna je baza za izradu raznih slastica zbog kojih vrijedi nakratko prekršiti dijetu, a jedan od njih je i čokoladni kolač s cijelim kruškama u koji ćete se zaljubiti na prvo kušanje.
RECEPT
Sastojci:
- 4-5 srednje velikih krušaka
- 150 g brašna
- 40 g tamnog kakaa
- 130 g šećera
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 jaje
- 180 g grčkog jogurta
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Duguljasti četvrtasti kalup namažite maslacem, pospite brašnom i stavite u hladnjak. Umutite jaje sa šećerom te mu dodajte jogurt, ulje i mlijeko. Posebno pomiješajte prosijane suhe sastojke, a zatim žicom umiješajte u tekuću smjesu.
Ulijte sve u kalup i poravnajte. Oprane kruške stavite uzduž po sredini tako da im je peteljka gore i pecite oko 25 minuta. Topli kolač polako premjestite na pladanj i po želji pospite šećerom u prahu. Također, možete ga poslužiti sa sladoledom od vanilije ili šlagom.
Foto: Instagram