Šljiva je kraljica kasnog ljeta koju biste svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu. Ova zdrava, sočna i ukusna voćka sjajna je baza za izradu brzih slastica idealnih kada ne želite provesti puno vremena u kuhinji ili kada vas iznenade nenajavljeni gosti. Šljive se odlično slažu s medom, orašastim plodovima i zobi, a u nastavku donosimo recept za desert kakav još niste probali. Osim što je gotov za manje od sat vremena, toliko je ukusan da izaziva trenutnu ovisnost…
Sezona je šljiva, a iako su nam poznate još od davnina, one su danas u kulinarstvu često neopravdano zanemarene. U narodu su najpoznatije kao lijek za regulaciju probave, no njihove su zdravstvene prednosti višestruke.
Naime, šljive se s pravom mogu nazvati supervoće jer u sebi kriju mnoštvo vitamina i minerala kao što su C, B, E i K vitamini, kalij, fosfor i željezo. Također, ova voćka obiluje vlaknima, što je čini odličnim rješenjem za neuravnoteženu probavu, a sadrži i antioksidanse koji djeluju anti-upalno te štite zdravlje stanica.
Iako su najzdravije kad se jedu svježe i neobrađene, šljive mogu poslužiti kao odlična baza za izradu fantastičnih slastica koje vas neće dugo zadržati u kuhinji, a okusom osvajaju i najzahtjevnija nepca.
Ovog vikenda počastite se brzim kolačem od šljiva, meda i oraha koji će nakon prvog kušanja postati dio vaše osobne kuharice.
RECEPT
Sastojci:
- 450 g narezanih šljiva
- 300 g šećera (poželjno smeđi)
350 g maslaca - 300 g valjane zobi
- 140 g brašna
- 50 g nasjeckanih oraha
- 2 žlice meda
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Namastite i pobrašnite lim za pečenje dimenzija 20 x 20 cm. U šljive umiješajte šećer i prstohvat soli. Rastopite maslac. Pomiješajte zob, brašno, orahe i preostali šećer. Umiješajte maslac i med.
Pola tijesta stavite u lim za pečenje. Stavite šljive i ostatak tijesta. Pecite oko 45 minuta i po želji servirajte uz kuglicu sladoleda.
Foto: Instagram