Mediteranska kuhinja jedna je od omiljenih među gurmanima, a njena čar leži u jednostavnoj pripremi i začinima koji svakom jelu daju ‘ono nešto’. Jela od dagnji neizostavan su dio kuharice svakog ljubitelja mediteranske kuhinje, a osim što su ukusne, vrlo su jeftine i jednostavne za pripremu. U nastavku donosimo odličan recept za fantastične dagnje u crvenom umaku sa svježim rajčicama…
Dagnje spadaju među najrasprostranjenije i najpoznatije školjke, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama.
Ove školjke mogu se pripremati na razne načine, nisu skupe i vrlo se kratko kuhaju, što ih čini idealnim brzinskim i gurmanskim obrokom.
Dagnje su iznimno hranjive. Visoka razina joda znači da su dagnje idealne za osobe s neaktivnom štitnjačom.
Jod pomaže neaktivnoj štitnjači da potakne proizvodnju hormona tirozina, čiji nedostatak muči većinu žena u tridesetim i četrdesetim godinama koje se žale na umor.
Ovog vikenda donosimo recept za jednostavne, brze i ukusne dagnje u crvenom umaku s dodatkom svježih rajčica i limuna.
RECEPT:
Sastojci:
1.5 kg dagnji
400 g pelati rajčice
3 žlice sjeckanog peršina
3 režnja češnjaka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar
cherry rajčice
limun
Postupak:
Dagnje očistite i isperite u hladnoj vodi, a češnjak protisnite. U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodajte pelat rajčicu, 2/3 protisnutog češnjaka, 2/3 sjeckanog peršina i pustite za zavrije pa vatru smanjite na srednju jačinu.
Nakon 10-ak minuta dodajte dagnje, preostali češnjak i peršin, po želji začinite solju i paprom, promiješajte, poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri 5-6 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte cherry rajčice narezane po pola i prije serviranja zalijte limunovim sokom.
Foto: Instagram