Stigla je sezona jagoda, najslađe proljetne voćke idealne za izradu brojnih slastica. Sama ili u kombinaciji s drugim voćem, jagoda je idealna baza za sočne pite koje osvajaju na prvo kušanje. Ovog vikenda isprobajte pitu od jagoda i vanilije koja će vas oduševiti divnim proljetnim bojama, sjajnim slatkastim okusima i nevjerojatno hrskavom teksturom…
Jagode su već preplavile dućane i tržnice zbog čega ih je zbilja teško zaobići i ne kupiti. Odavno je poznato da se ova sočna proljetna voćka odlično slaže s drugim slatkim namirnicama u obliku kolača, a jedan od najzahvalnijih za napraviti je pita ili tart.
Jagode učinite zvijezdom deserta, a ukusnom kremom od vanilije podignite cijelu priču na višu razinu.
U nastavku donosimo recept za pitu od jagoda i vanilije. Jednostavna je za izradu, a vaše nepce će je obožavati!
RECEPT:
Sastojci:
Za tijesto
300 g glatkog brašna
100 g šećera
prstohvat soli
150 g maslaca + malo za kalup
1 jaje
2 žlice hladne vode
Za nadjev
500 g jagoda
100 g šećera
2 mahune vanilije ili 2 bourbon vanili šećera
15-20 g škrobnog brašna
Postupak:
Brašno, šećer, sol i maslac narezan na listiće pomiješajte i trljajući među rukama napravite mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i mijesite, a ako vam je tijesto presuho dodajte 1-2 žlice hladne vode. Umijesite prhko tijesto vrlo kratko, tek koliko treba da se poveže u kuglu. 1/3 tijesta odvojite, oblikujte u disk i stavite u hladnjak.
Pobrašnite radnu plohu pa preostalo tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pitu (tj. malo veće da pokrijete i rubovi). Zarolajte ga na valjak i preselite u kalup koji ste prethodno namastili maslacem. Pritisnite uz rub, poravnajte dno i pokrpajte ako pukne negdje. Višak tijesta pomoću noža skinite s ruba kalupa i dodajte onom tijestu koje se hladi u hladnjaku. Izbodite dno pite vilicom i stavite na 30 min u hladnjak ili 15 min u zamrzivač.
Pećnicu zagrijte na 200°C pa potpuno hladno i stvrdnuto tijesto pecite 15 min, to jest dok ne počne dobivati zlatnu boju. Izvadite i ohladite 5 min. Pećnicu smanjite na 180°C. Jagode operite, skinite peteljke i tvrde dijelove pa narežite na kockice. Dodajte šećer. Vaniliju razrežite uzdužno po sredini pa tupom stranom noža i svake polovice istružite sjemenke i dodajte u jagode. Na kraju umiješajte škrobno brašno i pobacajte jagode po posudi da se što bolje oblože.
Istresite jagode i svu tekućinu koju su pustile u polupečenu koru za pitu. Preostalo tijesto izvadite iz hladnjaka pa na pobrašnjenoj plohi razvaljajte u krug malo veći od kalupa. Narežite na trakice širine 1,5 cm. Uzimajte svaku drugu trakicu i slažite na pitu jednu do druge, s time da dobro utisnete samo jednu stranu trakica u polupečeni rub kore. Sada uzimajte preostale trakice po redu i slažite ih okomito na već posložene trakice, provlačeći ih ispod svake druge tako da dobijete ‘mrežasti’ izgled. . Na kraju sve krajeve dobro utisnite u rub pite.
Pecite pitu još cca 35 min tj. dok ne vidite da su jagode prokuhale (zakipjele) i dok trakice na vrhu ne dobiju zlatnu boju. Pitu poslužite hladnu, posipanu šećerom u prahu. Dok je još topla, punjenje je pretekuće pa je bolje pričekati da se stisne.
Foto: Instagram