Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj, božanstvenog je izgleda i okusa, a kao takva, stvorena je za tople proljetne dane. Njena velika prednost je to što je se može obogatiti bilo kojim voćem, stoga joj dodajte svježe jagode, jer im sezona lagano već počinje. U nastavku donosimo jednostavan recept za Pavlovu s jagodama koju nećete moći napraviti samo jednom…
S dolaskom proljeća i prvih svježih jagoda, jedna od najpopularnijih torti s beze korom, uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovi, izlazi iz korica svake kuharice.
Pavlova torta sastoji se od tri elementa, beze kora, kreme i dodataka te je vrlo jednostavna za pripremu. Također, zbog svog efektnog izgleda, savršena je za baš svaku prigodu – od kave s prijateljicama do rođendanskih slavlja.
Kako je sezona jagoda polako počela, ovog vikenda isprobajte jednostavan recept za ukusnu Pavlovu s tom proljetnom voćkom.
RECEPT:
Sastojci:
3 bjelanjka
150 grama šećera
2 čajne žlice kukuruznog brašna
1 čajna žlica bijelog vinskog octa
½ žlica ekstrakta vanilije
200 ml slatkog vrhnja
300 g svježih jagoda
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Na protvan stavite masni papir za pečenje i uz pomoć srednje veličine tanjura iscrtajte kružnicu, ona će vam poslužiti kao podloga za smjesu od bjelanjaka. Površinu označenog kruga namažite maslacem.
U zdjeli izmiješajte ¾ šećera i kukuruzno brašno dok grudice brašna u potpunosti ne nestanu, pripremljeno ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli pjenasto mutite tri bjelanjka oko 2-3 minute (jaja moraju imati sobnu temperaturu, nikako ne stavljate ona direktno iz hladnjaka). Potom u već oformljenu u tri teksturu dodajte navrata preostalu količinu šećera, važno je da nakon svakog posipanja šećerom smjesu mutite dok grudice šećera ne nestanu.
U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i vinski ocat, ponovno mutite, dok se ne stvori kompaktna emulzija koja se izlijevanjem ne razlijeva nego zadržava čvrstoću.
Rasporedite smjesu unutar pripremljene nacrtane kružnice na masnom papiru, nježnim pokretima žlicom jednakomjerno raspodijelite smjesu, a u sredini napravite malo udubljenje.
Temperaturu u pećnici smanjite na 140°C i pecite sat vremena. Nakon jednog sata, otvorite pećnicu do polovice i ostavite smjesu još 10-15 minuta, potom je izvadite i pustite da se ohladi.
Dok se kora hladi istucite slatko vrhnje, namažite ga preko kore i posložite jagode u komadu ili narezane na kriške. Za osvježavajući okus, na vrh dodajte nekoliko listića svježe mente.
Foto: Instagram