Jednostavan, ali zdrav obrok najbolja je opcija kada vam se ne da dugo stajati za štednjakom, a jedno od takvih jela su ravioli punjeni sirom u umaku od hranjivih svježih artičoka. U nastavku donosimo recept za ručak koji je gotov u samo od pola sata…
Artičoka pripada obitelji glavočika, kao i sikavica i čičoka, a u narodu je poznata kao ‘čistačica jetre’. Sve ove biljke obiluju silimarinom i inulinom koji su zaštitnici jetre, žuči, gušterače i slezene.
Artičoke se mogu dodati na pizzu, ili zasebno ispeći pokapane maslinovim uljem, a odlično prijaju i u kombinaciji s mesom ili tjesteninom.
Za pripremu jela treba birati mlade zatvorene cvjetove, a ne rascvale. Prije kuhanja uklonite vanjske tvrde dijelove cvjetne glavice i odrežite oštre vrhove listova.
Pronašli smo recept za brzinski ručak pun vitamina – raviole u umaku od artičoka.
RECEPT:
Sastojci:
300 g ravioli tjestenine punjene sirom
maslinovo ulje
500 g rajčica, sitno narezanih
velika artičoka
2 mlada luka, sitno narezana
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol i papar
malo naribanog parmezana
Postupak:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U tavi zagrijte malo ulja i na njemu dinstajte luk, češnjak i artičoku. Dodajte rajčice, sol i papar.
Sve zajedno kuhajte 4-5 minuta uz povremeno miješanje. Dobivenim umakom zalijte skuhane raviole i poslužite toplo.
Foto: Instagram