Zaželite li se zasladiti jutro na najljepši mogući način ili pak pripremiti fantastičan, ali brz desert nakon finog ručka, palačinke će zasigurno biti odličan odabir. Zbog neutralnog okusa, mogu se puniti bilo čime slanim ili slatkim, no uvijek je važno da budu sočne. U nastavku donosimo recept za palačinke punjene kremom od sira i borovnicama u koji ćete se naprosto zaljubiti…
Borovnice su male bobice velikih nutritivnih svojstva. Pune su antioksidanasa pa je znanstveno dokazano kako štite od bolesti srca i krvnih žila te imaju protuupalno djelovanje.
Također, potiču razgradnju masti u tijelu i mogu sniziti povišen krvni tlak. S obzirom na nisku kalorijsku vrijednost, borovnica je odlična namirnica u bilo koje doba dana.
Borovnice se odlično slažu sa slatkim sirom. Osim što će izgledati efektno, kiselkasto slatki okusi na divan će vas način osvježiti. Donosimo recept za palačinke punjene kremom od sira i borovnicama koji će vas osvojiti na prvu.
RECEPT:
Sastojci:
Za palačinke
3 jaja
250g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
350 ml mlijeka
1 dcl mineralne vode
malo soli
2 žličice ulja
pola žličice ruma
Za nadjev
250 g krem sira
2 žlice vrhnja
2 vrećice vanilinog šećera
1 žličica kore limuna
150 grama borovnica
Postupak:
Pjenasto umutite cijela jaja, izmiješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.
Potom uz neprestano miješanje pjenjačom sipajte brašno dok ne potrošite zadanu mjericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja. Ukoliko vam se smjesa čini gusta razrijedite je mineralnom vodom.
Nakon što ispečete palačinke, u posudi umutite krem sir i vrhnje. Dodajte vanilin šećer i limunovu koricu i sjedinite sve sastojke. Zatim pažljivo dodajte borovnice i ponovo lagano promiješajte.
Palačinke stavite na ravnu površinu, napunite krem sirom s borovnicama i umotajte u rolice. Prije posluživanja ih stavite u hladnjak na 30-40 minuta i narežite na komade.
Foto: Instagram