Brzi i slatki zalogaji uz popodnevnu kavu jedan su od najboljih dijelova slobodnog vikenda. Jedan od takvih deserata su i tradicionalna danska peciva od lisnatog tijesta koja se mogu puniti bilo kakvim slatkim nadjevima. S obzirom na njihovu teksturu, izvrsno pristaju uz ukusne voćne kreme, a kako su brzo gotova, pravi su spas kada vam na vrata pokucaju nenajavljeni gosti. Donosimo recept za danska peciva s krem sirom i limunom koja ćete obožavati…
Dansko pecivo vrsta je slatkog, hladnog dizanog tijesta koje je proslavilo tu zemlju i postalo njen prepoznatljiv specijalitet.
Izvorna receptura potječe iz Austrije, a danski pekari prilagodili su usvojene tehnike vlastitom ukusu i tradiciji povećavajući količinu jaja i masti.
Danas se danska peciva mogu brzo pripremati s gotovim lisnatim tijestom, no tada je važno nadjenuti ih ukusnom kremom ili svježim voćem kako bi dobila na punoći okusa.
Pronašli smo odličan recept za danska peciva s limunom i krem sirom!
RECEPT:
Sastojci:
Za peciva
1 lisnato tijesto
200 g krem sira
naribana korica limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
4 žlice šećera
Za kremu od limuna
4 jaja
200 g šećera
120 ml svježeg soka od limuna (jedan do dva limuna)
korica jednog cijelog limuna
90 g maslaca narezanog na kockice
Postupak:
Najprije napravite kremu od limuna. Jaja i šećer stavite u srednje veliki lonac i kratko izradite pjenjačom. Dodajte sok i koricu limuna te kockice maslaca.
Na srednje jakoj vatri kuhajte dok ne postignete željenu gustoću. To ćete najbolje provjeriti ako malo kreme stavite na žlicu i po sredini pređite prstom. Ako se krema ne poveže i trag prsta ostaje vidljiv, dovoljno je gusta.
Gotovu kremu ostavite da se ohladi i prijeđite na izradu kolačića.
Zagrijte pećnicu za 200°C. Narežite tijesto na manje komade (sami odredite koje veličine želite), svaki komad tijesta malo izbodite vilicom kako se ne bi previše uzdiglo.
Pomiješate krem sir, vaniliju, šećer i limunovu koricu pa ravnomjerno rasporedite po tijestu, ali ne po čitavoj površini, već ostavite otprilike 1 centimetar sa svih strana.
Stavite ih peći u pećnicu 15-20 minuta. Kada su gotovi, dodajte svakom kolačiću žlicu kreme od limuna i po želji pospite šećerom u prahu. Ako vam ostane viška kreme, spremite je u staklenku i iskoristite u sljedećih 14 dana.
Foto: Instagram