Riža je jedna od najzahvalnijih namirnica jer se može spremati uz doslovno bilo što, no najbolja varijanta nesumnjivo je ona s gustim i kremastim povrtnim umakom. Žitarica iz porodice trava jednostavna je i brza za pripremu, a odlično se slaže s ukusnom bundevom i začinima koje najviše volite. Donosimo jednostavan recept za ukusnu, kremastu i zdravu rižu u umaku od bundeve i kikirikija koja će sigurno postati dio vaše kuharice već nakon prvog zalogaja…
U azijskim zemljama poput Tajlanda riža je toliko cijenjena da prijevod riječi ‘jesti’ doslovno znači ‘jesti rižu’. Danas je riža jedna od najvažnijih osnovnih namirnica na svijetu, koja osigurava čak 20 posto dnevnih kalorija za svjetsku populaciju.
Postoji bezbroj vrsta te popularne azijske namirnice, no ono što im je zajedničko je da odlično pristaju uz guste i ukusne povrtne umake.
Jedno od povrća s kojim se odlično slaže je bundeva, osobito u kombinaciji s vašim najdražim začinima i hrskavim dodacima poput orašastih plodova.
Pronašli smo brzi recept za rižoto od budneve i kikirikija koji će vas osvojiti na prvu!
RECEPT:
Sastojci:
1,5 l povrtnog temeljca
350 g pirea od bundeve
crveni luk
češanj češnjaka
3 žlice ulja
300 g riže
1,5 dl bijelog vina
sol
papar
1/3 šalice kikirikija
peršin
Postupak:
Pripremite temeljac. Ako ga nemate, možete ga napraviti od dvije povrtne kocke promiješane s vrućom vodom.
Bundevu ogulite i nasjeckajte. Skuhajte je ili ispecite i štapnim mikserom ili blenderom napravite pire.
Crveni luk i češnjak narežite na sitno pa ih kratko prodinstajte u dubokoj tavi na ulju dok se ne poprime zlaćanu boju. Zatim im dodajte rižu, a kada riža postane staklasta, dodajte vino.
Nastavite podlijevati pripremljenim temeljcem kako bi u tavi stalno bilo tekućine i tako sve dok riža ne bude skuhana.
Na kraju umiješajte pire od bundeve. Posolite i popaprite po želji, a za dodatnu kremoznost dodajte i malo maslaca.
Naposljetku, umiješajte pola kikirikija i peršin u smjesu, a ostatak pospite po riži prilikom serviranja.
Dobar tek!
Foto: Instagram