Negdje su krafne, negdje krofne, negdje pokladnice, no kako god se zvale jedno im je zajedničko: čine vrijeme maškaranja baš posebnim. Krafne se mogu napraviti na nekoliko načina, no u posljednje vrijeme sve su popularnije one američke s rupom u sredini i posute mrvicama. Pronašli smo jednostavan recept za slasne krafne koje će svojim izgledom i okusom osvojiti baš svakoga…
Bliži se vrijeme poklada, a nema boljeg jela za njihovo oblježavanje od svima omiljenih krafni. Pekarska slastica koju vole ljudi svih uzrasta uglavnom se pripremaju oko veljače i dijele maskiranoj djeci koja obilaze domove u susjedstvu.
Vjeruje se da se taj običaj proširio jer su namirnice od koji se spravljaju krafne nekada bile luksuz. Upravo iz tog razloga pripremale su se samo jednom godišnje, i to prije korizme kada su ljudi nerijetko pretjerivali u hrani.
Donosimo recept za neodoljivo ukusne i vizualno atraktivne krafne koje će oduševiti i velike i male.
RECEPT:
Sastojci:
700 g brašna za dizana tijesta
2 vrećice kvasca
350 ml obranog mlijeka
75 g biljne masti
2 jaja
60 g šećera
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 i pol žličica soli
200 g čokolade za kuhanje
ukrasne mrvice
Postupak:
U zdjelicu ulijemo 80 ml mlake vode, dodamo suhi kvasac i stavimo na toplo da se napravi pjenica.
Zatim u veliku zdjelu ulijemo pjenicu, dodamo mlako mlijeko, omekšanu biljnu mast, jaja, polovicu brašna, šećer, muškatni oraščić, sol i sve zajedno izradimo ručnim mikserom.
Potom u zdjelu dodamo preostalo brašno i izmijesimo jednolično tijesto koje se odvaja od stijenke. Od tijesta oblikujemo kuglu, posipamo s malo brašna, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže oko jedan sat.
Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, dlanom ruke nježno utisnemo te nekoliko puta preklapamo i rastežemo.
Zatim tijesto razvaljamo na debljinu, otprilike 3 centimetra i iz njega izrežemo okrugle oblike promjera 10-ak centimetara. Kalupom okruglog oblika, promjera 1-2 centimetra, izrezujemo sredinu tijesta.
Višak tijesta odstranimo, a tijesto koje ćemo peći ostavimo na pobrašnjenoj dasci pokriveno kuhinjskom krpom da se diže još 30-ak minuta.
Pripremljene krafne pržimo u dubokom ulju sa svake strane do zlatno-žute boje. Gotove ih vadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće od prženja.
Krafne s jedne strane umočimo u rastopljenu čokoladu ili šećernu glazuru i pospemo mrvicama.
Foto: Instagram