Ovog Badnjak počastite nepce sa stilom! Kako se dan prije Božića jedu samo riblja jela, jedno od idealnih predjela su školjke. Među brojnima u ponudi kamenice su se uvijek posebno isticale, kako zbog svojih hranjivih sastojaka tako i zbog vjerovanja da su moćan afrodizijak. U nastavku donosimo recept za fantastične gratinirane kamenice…
Prije nego li se bacimo na visokokaloričnu hranu, sočnu puricu i božićne kolače, na Badnjak postimo i jedemo riblju hranu. Ako ste već isplanirali pripremu ukusne ribe po tradicionalnom receptu te vam nedostaje ideja za originalno predjelo, kamenice su nepogrješiv izbor.
Znanstvenici su izračunali da bi se konzumacijom šest kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno unijelo dovoljno omega-3 masnih kiselina za blagotvoran učinak na zdravlje.
Osim što sadrže vrijedne masti, ove školjke su odličan izvor vitamina B12, koji je važan za zdravlje živčanog sustava i crvene krvne stanice.
Kamenice se često opisuju i kao moćan afrodizijak, dijelom kao rezultat drevnih tradicijskih priča, a dijelom zbog činjenice da su iznimno bogate cinkom.
Ako Badnjak planirate započeti uz ovo ukusno jelo, pronašli smo odličan recept za gratinirane kamenice kojima će malo tko moći odoljeti.
RECEPT:
Sastojci:
6 svježih kamenica
25 g maslaca
200 g zamrznutog špinata
100 ml vrhnja za kuhanje
50 g parmezana
sol, krupna i sitna
Postupak:
U ugrijanu tavicu za umake stavite maslac i pričekajte da se rastopi. Zatim dodajte odmrznuti špinat, posolite ga, ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i ostavite da kuha na laganoj vatri.
Za to vrijeme naribajte parmezan i otvorite kamenice tako da školjku položite oblom stranom na kuhinjsku krpu, ugurate nož između gornje i donje strane i prerežete tetivu koja ih spaja. Nož potom gurnite dublje i zakrenete ga kako biste otvorili školjku.
Iz oblog dijela školjke procijedite sok u posudu. Nakon desetak minuta kuhanja špinata, ulijte procijeđeni sok od školjaka, promiješajte i uklonite s vatre.
Meso kamenica stavite u obli dio školjaka, premjestite ih u vatrostalnu posudu na podlogu od krupne morske soli kako bi ostale ravne. Nadjenite ih umakom od špinata, izdašno pospite naribanim parmezanom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200-220°C na 3-4 minute.
Kad su se kamenice zapekle izvadite ih iz pećnice i poslužite.
Dobar tek i sretni blagdani!
Foto: Instagram