Hladne, naročito one kišne, dane većina ljudi vikendom provodi u udobnosti vlastitog doma, a najbolji način za zaslađivanje takvog popodneva je brz i ukusan desert koji ne zahtijeva puno truda i vremena. Jedna od omiljenih namirnica koja u studenom zavlada dućanima svakako je superzdravi nar, koji se odlično slaže s čokoladom. Ako tu kombinaciju još niste probali, imamo recept od samo pet sastojaka u kojem upravo nar igra glavnu ulogu…
Nar, poznat još kao šipak ili mogranj, kultura je koja potječe s područja Male Azije i vremenom se raširila Mediteranom pa tako stigla i u ove krajeve.
Razne legende i mitovi obavijaju priču o nastanku ove kulture, ali najzanimljivija je ona koja govori da je nar posadila božica ljepote Afrodita, a njegov sok je krv boga Dioniza.
Konzumiranjem ovog voća podižete imunitet, smanjujete stres i pozitivno djelujete na cjelokupno zdravlje. Uz to što je odličan izvor vitamina, posebice vitamina K i vitamina C te folne kiseline, nar ima i snažna antioksidativna, antivirusna, antibakterijska i anti-tumorska svojstva.
Također, sok ovog nevjerojatnog voća sadrži tri puta više antioksidansa od zelenog čaja, aronije, borovnica i crvenog vina.
Ne postoji li bolji način od unošenja ove zdrave namirnice u organizam u obliku slasnog, čokoladnog deserta? Pronašli smo super recept za tart od čokolade i nara za koji je potrebno samo pet sastojaka.
RECEPT:
Sastojci:
250 g keksa, integralnih ili petit beurre ili koje već volite koristiti
100 g maslaca, rastopljenog
350 g čokolade za kuhanje
500 ml slatkog vrhnja
1 šalica očišćenog nara
Postupak:
Najprije sameljite kekse pa ih i dobro promiješajte s rastopljenim maslacem. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za tart tako da obuhvatite i dno i rubove te ga stavite u hladnjak da se stisne na otprilike sat vremena.
Za to vrijeme, ulijte slatko vrhnje lončić i u njemu rastopite čokoladu za kuhanje. Lončić je potrebno ukloniti s vatre prije nego smjesa zakipi.
Kada se čokolada malo ohladi, umiješajte veći dio nara u nju te je izlijte preko stisnutog tijesta.
Na gotov kolač po vrhu pospite ostatak nara te ga takvog stavite u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne.
Dobar tek!
Foto: Instagram