Prošlog tjedna vodili smo vas u Poljsku uz recept za fantastičnu čokoladnu babku, a ove subote u svoju kuhinju donesite okuse Francuske. Poznata po nevjerojatnim slasticama, Francuska je pravi izvor inspiracije pa smo pronašli odličan recept za tradicionalni desert poznat kao Paris-Brest. Riječ je o kolaču od kuhanog tijesta, punjen kremom s karameliziranim orašastim plodovima. Nije kompliciran za izradu, a zahvaljujući punom okusu i kombinaciji različitih tekstura, teško je pojesti samo jedan…
Paris-Brest je divna tradicionalna francuska slastica koju je 1910. godine u čast biciklističke utrke Paris – Brest – Paris osmislio Louis Duran. Upravo zbog toga ovaj kolač ima oblik kotača.
Paris-Brest radi se od prozračnog tijesta (originalnog naziva choux) istisnutog u obliku kruga koje se nakon pečenja puni kremom od maslaca i praline kremom spravljenom od mljevenih lješnjaka, badema i šećera.
Ovaj kolač tradicionalno se pripremao kao jedan veliki kolut te se pri posluživanju rezao na manje komade. Ipak, danas je sve popularnija verzija puno manjih kolutova, koja je ujedno i praktičnija za pripremu i konzumaciju.
Pronašli smo super recept za slasni Paris-Brest s lješnjacima i kakaom koji će se savršeno slagati uz popodnevnu kavu iza obilnog ručka.
RECEPT:
Sastojci:
Za tijesto
250 ml vode
200 g mekog brašna
100 g maslaca
prstohvat soli
4 jaja
Za kremu
8 žumanjaka
250 g šećera
250 g maslaca
100 g mljevenih pečenih lješnjaka
Postupak:
Prvo pripremite tijesto. Pećnicu zagrijte na 180°C i pripremite protvan koji ćete obložiti papirom za pečenje.
U lonac stavite maslac, vodu i sol te pustite da zavrije. Zatim ga uklonite s vatre i dodajte brašno te brzo izmiješajte pjenjačom da se sve sjedini. Vraćajte i skidajte lonac sa štednjaka konstantno miješajući još pet minuta.
Ostavite da se ohladi oko pet minuta pa dodajte jedno po jedno jaje, ali sada nakon svakog dodavanja jajeta, mutite tijesto mikserom. Ono što trebate dobiti je ljepljivo, sjajno tijesto.
Ostavite tijesto da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom.
Na papir za pečenje, koji ste prethodno stavili na protvan, istisnite tijesto u obliku kruga, ali tako da ima dva reda tijesta u donjem dijelu i preko njega još jedan red tijesta (kao da gradite toranj).
Tako napravite koliko god podloga možete i koje god veličine želite. Blago ih premažite umućenim žumanjkom i pospite komadićima lješnjaka.
Pecite ih otprilike 20-25 minuta, ali nemojte otvarati pećnicu u međuvremenu. Nakon pečenja, ostavite tijesto da se ohladi.
Dok se tijesto peče, počnite s pripremom kreme. Prvo napravite sirup od šećera i malo vode. Otprilike pola čaše vode i 250 g šećera stavite u lončić i kuhajte desetak minuta, dok sirup ne postane gust i blago promijeni boju.
Za to vrijeme žumanjke blago umutite mikserom. Gotov sirup sada u tankom mlazu uspite u žumanjke, sve vrijeme muteći mikserom na maloj brzini.
Kada ste dodali sav sirup, pojačajte mikser na maksimum i mutite dok smjesa ne postane blijedo žuta i pjenasta. Zatim, smanjite jačinu miksera na srednje i postepeno dodajte maslac, cijelo vrijeme muteći. Na kraju dodajte pečene mljevene lješnjake i dobro umutite da se sve sjedini.
Ispečeno tijesto prerežite tako da gornji dio bude tanji, kao poklopac. Napunite donji dio kremom i poklopite. Kada je gotov, desert ostavite u frižideru da se potpuno ohladi prije posluživanja.
Po želji, pospite šećerom u prahu i mljevenim lješnjacima te poslužite uz vruću kavu.
Dobar tek!
Foto: Instagram