Jesen je sa sobom donijela puno slasnih i zdravih plodova koji jedva čekaju postati protagonisti fantastičnih jela, a jedan od njih svakako je – bundeva. Narančasto povrće nije rezervirano samo za slana jela, već se odlično slaže sa slatkim namirnicama, ali i onim neutralnim poput sira. Ako vam je sama pomisao na poslasticu s bundevom izazvala zazubice, onda ovaj recept za cheesecake od bundeve s preljevom od karamele morate isprobati…
Stigla je sezona bundeve, hranjive i ukusne namirnice koja se može spremati na razne načine, a u slatkoj varijanti malo tko neće tražiti repete. Bogata antioksidansima, karotenom, vitaminima C i E, bundeva vrvi ljekovitim sastojcima pa pomaže u sprječavanju srčanih bolesti te umanjuje rizik od raka, očne mrene i moždanog udara.
Također, ova narančasta ljepotica ima odličan učinak na kožu te je, zahvaljujući svojim sastojcima, čini čistom, sjajnom, mekom i hidratiziranom.
Kada je riječ o okusu, odlično se slaže s kremastim sirom i karamelom, a sva tri sastojka zajedno daju cheesecake za polizati prste.
RECEPT:
Sastojci:
Podloga:
200 g Digestive keksa
100 g maslaca
žličica muškatnog oraščića
žlica nezaslađenog kakaa u prahu
Krema od sira:
500 g pirea od bundeve
500 g krem sira
220 g smeđeg šećera
3 jaja
3 žličice ekstrakta vanilije
žličica đumbira
žličica cimeta
žličica muškatnog oraščića
Preljev od karamele:
200 g šećera
200 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
žličica ekstrakta od vanilije
Postupak:
Najprije napravite pire od bundeve tako da ju narežete na komade i pečete u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 45 minuta. Kada je gotova, zgnječite je u pire i ostavite da se ohladi.
Pećnicu uključite na 140°C. Kekse usitnite blednerom ili štapnim mikserom te im dodajte kakao i muškatni oraščić i dobro promiješajte. Svemu dodajte otopljeni maslac i promiješajte kako biste dobili jednoliku smjesu.
Dobivenu smjesu utisnite u namašćen kalup promjera 23 centimetra, obložen aluminijskom folijom te ga stavite u hladnjak da se podloga stisne dok pripremate kremu.
Krem sir i šećer umutite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu pa im dodajte jedno po jedno jaje. Sve zajedno mutite još otprilike dvije minute. Potom umiješajte prethodno napravljeni pire od bundeve, đumbir, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt od vanilije i miksajte još dvije minute.
Izvadite kalup s podlogom iz hladnjaka i preko njega izlijte spravljenu kremu. Zatim ga stavite u nešto viši pleh napunjen s dvije litre vruće vode i pecite oko 90 minuta.
Za to vrijeme, napravite preljev od karamele tako da šećer stavite u dublji lončić na laganu vatru i miješajte dok se ne počne topiti. Tada ga prestanite miješati te ga kuhajte dok ne poprimi smeđu boju. Uklonite ga s plamenika pa lagano usipajte slatko vrhnje. Vrhnju i šećeru dodajte maslac i ekstrakt od vanilije pa sve dobro promiješajte i kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri.
Nakon što se ispeče, kolač izvadite i ostavite da se ohladi oko sat vremena te uklonite aluminijsku foliju. Kada bude potpuno hladan, izlijte ohlađeni preljev od karamele na površinu cheesecakea i po njemu pospite nekoliko bučinih sjemenki.
Dobar tek!
Foto: Instagram / YouTube