RECEPT: Sezona krušaka je tu, a mi imamo jednostavan (i brz!) recept za fantastičan tart, koji će zavesti i one najizbirljivije….
By A. S.,
04.10.2019
Kruške su, uz jabuke i šljive, najrasprostranjenije voće početkom jeseni na našem području. Iako nam se nekada čini da su zapostavljene pored jabuka, kruške su idealna namirnica za jesenske deserte koje možete brzo i jednostavno pripremiti u vlastitoj kuhinji…
Osim što su bogate vitaminima C i E, sadrže i antioksidanse i glutation koji pomažu u prevenciji povišenog krvnog tlaka te smanjuju rizik od moždanog udara. Također, prirodan su i brz izvor energije, jer sadrže značajne količine jednostavnih šećera: fruktoze i glukoze.
Važno je istaknuti i kako je svježa kruška puna prehrambenih vlakana, posebice pektina pa se posebno preporučuje onima koji imaju povišen kolesterol. I ono najbolje – ima samo oko 100 kalorija!
RECEPT:
Sastojci:
Tijesto
3 žlice omekšalog maslaca
1/2 šalice šećera
3/4 žličice mljevenog cimeta
3/4 šalice mekog brašna
1/3 šalice sitno sjeckanih oraha
Nadjev
225 g krem sir sa smanjenog udjela masnoće
1/4 šalice + 1 žlica šećera
1 jaje
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
3 srednje ili veće kruške
1/4 žličice mljevenog cimeta
Postupak:
Uključite pećnicu na 220°C kako bi se zagrijala dok pripremate tart. Umutite maslac, šećer i cimet dok ne dobijete mrvičastu smjesu. U drugoj zdjeli pomiješajte orahe i brašno te im dodajte prethodno umućenu smjesu i sve dobro pomiješajte. Namastite kalup promjera 23 centimetra, a ako ga nemate možete improvizirati i sami prstima utisnuti i oblikovati tijesto po želji. Važno je da je dobro utisnuto i da se ne raspada.
Za nadjev istucite krem sir i 1/4 šalice šećera dok ne dobijete glatku smjesu.Dodajte im jaje i vaniliju i dobro umutite. Dobivenom smjesom ispunite unutrašnjost tijesta, a potom na nju naslažite kruške narezane na tanke šnite. Cimet i preostali šećer pomiješajte u posebnoj šalici i pospite po kruškama.
Najprije ga pecite 10 minuta, a onda smanjite temperaturu pećnice na 180°C i tako ga vratite peći još 15-20 minuta dok nadjev ne primi lijepu boju. Kada je gotov, tart ostavite da se ohladi otprilike sat vremena, a potom ga stavite u hladnjak na dva sata kako bi se savršeno stisnuo.