Make your day different

Logo Cover

8 kultnih filmova napravljenih po knjigama

Imamo novo vječno pitanje koje zamjenjuje biti ili ne biti… Pravo je pitanje – knjiga ili film?

Knjigoljupci će rijetko naći ekranizaciju koja će ih zadovoljiti, a čitanje knjige nakon pogledanog filma uništit će čaroliju. Samo vi možete odrediti koji je pravi recept! Pickboxova videoteka do kraja sedmog mjeseca u ponudi ima preko 40 filmova koji su nastali kao ekranizacije različitih romana, kratkih priča, memoara i putopisa. Sigurno niste znali da neki od ovih filmova imaju svoje tiskane parnjake!

 

1. KRAMER PROTIV KRAMERA (1979.)

Jedan od onih filmova za koji su svi čuli, no rijetki ga pogledali, Kramer protiv Kramera priča je o sudskoj bitci između bivših supružnika oko njihova zajedničkog djeteta. U glavnim su ulogama odlični Dustin Hoffman i Meryl Streep. Oscarom nagrađeni film nastao je prema dvije godine ranije izdanom istoimenom romanu pisca Averyja Cormana. Svi oni koji ulože vrijeme u čitanje ovog romana složit će se – ova je priča, i na papiru i na ekranu, aktualna i danas te nas često podsjeti kako u okršajima odraslih često stradaju najneviniji.

 

2. U POTRAZI ZA SREĆOM

Will Smith je, složit ćete se, zaista dobro odglumio ovu tešku, no inspirativnu ljudsku priču. U filmu glumi Chrisa Gardnera koji jedva spaja kraj s krajem, nastojeći osigurati bolju budućnost za svojega sina. Ovaj dirljivi, emotivni film nastao je prema autobiografiji pravoga Christophera Gardnera. On danas svoje vrijeme provodi držeći motivacijske govore preko 200 dana u godini. Kako? Možda vas knjiga i film inspiriraju…

 

3. SEDAM GODINA U TIBETU

Sedam godina u Tibetu: moj život na dvoru Dalaj-Lame putopis je poznatog austrijskog alpinista i olimpijskog pobjednika u skijanju Heinricha Harrera te je vrijedno svjedočanstvo o događanjima u Tibetu za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Upravo je ova knjiga poslužila kao predložak za film Sedam godina u Tibetu s Bradom Pittom u glavnoj ulozi.

 

4. DONNIE BRASCO

Joseph Dominic Pistone, poznatiji po aliasu Donnie Brasco, bivši je FBI-ev agent koji je šest godina života proveo infiltriran u obiteljima Bonanno i Colombo, dvjema od pet mafijaških obitelji u New Yorku. Svojim radom položio je temelje za uspješnije obavljanje tajnih zadataka unutar FBI-a i CIA-e. Zbog svoje upletenosti Pistone se i dalje skriva od očiju javnosti, no za sobom je ostavio knjigu Donnie Brasco: moj tajni život u mafiji po kojoj je napisan scenarij za film Donnie Brasco. U ovom filmu Donnieja glumi Johnny Depp, bok uz bok Alu Pacinu.

 

5. BUĐENJA

Još jedan film snimljen prema istinitoj priči jest film Buđenja, nastao prema istoimenim memoarima Olivera Sacksa, britanskog neurologa. Ulogu Sacksa u filmu preuzeo je Robin Williams koji otkriva pozitivne učinke droge L-DOPA i počne testirati učinke na katatoničkim pacijentima. Robert De Niro nosi ulogu jednog od pacijenata koji se uz pomoć ove droge probudi nakon desetljeća katatoničkog stanja i mora se snaći u novoj životnoj okolini. Duo Williams – De Niro osigurao je čak i nekoliko nominacija za Oscar, a film je ušao među kultne uratke.

 

6. ČOVJEK BEZ TIJELA

Holowman-CTIT-9749

Znanstvenofantastična novela H. G. Wellsa Nevidljiv čovjek poslužila je kao predložak za film Čovjek bez tijela. Impresivni vizualni efekti čak su osigurali nominaciju za Oscar 2000. godine. U glavnoj je ulozi znanstvenik Sebastian Caine (Kevin Bacon) koji otkrije serum za nevidljivost i ostane nevidljiv duže vrijeme. Wellsova interpretacija nevidljivosti ipak je malo kompleksnija: Wellsu ne treba serum, već se njegov glavni lik igra optikom te lomom i upijanjem svjetlosti. Ipak je knjiga izdana krajem 19. stoljeća!

 

7. MOJIH 200 GODINA

 

Uz Buđenja, Robin Williams glumi u još jednom ekraniziranom filmu, no ovoga puta nije riječ o istinitoj priči. Film Mojih 200 godina inspiriran je kratkom pričom The Bicentennial Man Isaaca Asimova koji je poslužio i kao predložak za roman The Positronic Man napisan u suradnji s Robertom Silverbergom. Williams glumi androida Andrewa čija je uloga da čisti po kući. U jednom trenu obitelj se počne pitati – je li Andrew dobro programiran ili postaje prava osoba

 

8. ODAVDE DO VJEČNOSTI

Fotografija iz filma na kojoj par leži na plaži i strastveno se ljubi sigurno je jedna od najpoznatijih filmskih fotografija 20. stoljeća. Film je nastao na temelju istoimenog romana Jamesa Jonesa, a bavi se dogodovštinama triju američkih vojnika (Burt Lancaster, Montgomery Clift, Frank Sinatra) koji su stacionirani na Havajima prije napada na luku Pearl Harbor. Roman je baziran na crticama iz Jonesova života, a neki su likovi navodno vjerodostojno precrtani iz stvarnoga života.

via GIPHY

Uz deset navedenih filmova, Pickboxova videoteka skriva još filmskih naslova koji svoje postojanje duguju knjigama! Ako ste obožavatelji klasika, preporučujemo da na svoju listu za gledanje uvrstite: Ljepotica i zvijer, Mary Poppins, Petar Pan, Male žene, Dracula, Razum i osjećaji, San o Africi, Plava laguna, Ponoćni ekspres, Legenda o jeseni, Bugsy, Doba nevinosti i Svi kraljevi ljudi“.


Hzzo


Slični članci