Make your day different

Logo Cover

3 brza i laka recepta za ukusne božićne kolačiće zbog kojih će vas gosti obožavati

Kako si olakšati blagdanske dane (i noći!) koji su pred nama, a koje ćemo provesti u kuhinji vrlo dobro zna Željka Maras, naša kolumnistica gastro rubrike koja je ovoga puta pripremila pravu malu slatku eksploziju okusa. U svojoj novoj kolumni ova uspješna poduzetnica, vlasnica i autorica servisa ‘Jedem doma’ donosi tri jednostavna i brza recepta za izradu božićnih slastica. A tu su i neke male tajne kako one danima neće izgubiti svježinu.

 

Nikada nisam bila od slatkog, kako u konzumaciji, tako ni u pripremi. Dakako, ne treba me tjerati da pojedem fini kolač ili komad torte, ali mogu im odoljeti bez većih problema. Da se mene pita, šaka orašastih plodova i suhog voća, red dobre čokolada te kreme na bazi vanilije u kombinaciji s kiselim voćem sve su što je čovjeku potrebno kad ga uhvati želja za slatkim. Čemu onda gubiti sate i sate u minucioznoj pripremi kompliciranih slastica?

U našim gradovima pojavile su se ozbiljno dobre slastičarnice, gdje za manje ili više novca možete konzumirati prava mala umjetnička djela, kakva sigurno ne biste mogli ponoviti u kućnoj radinosti. Prednost kupnje kolača u slastičarnici jest i to što možete uzeti po jedan od svih mogućih izloženih vrsta i uživati u raznolikosti. Kod kuće se ispeče cijeli protvan jedne vrste kolača, pa ako se svim ukućanima ne sviđa, povlači se po kuhinji danima, da bi je na kraju iz sažaljenja pojeo – onaj tko ih je i pekao. Barem je to priča moje kulinarske stvarnosti.

Publicist Igor Mandić, s čijim se tezama često ne slažem, ali mu moram priznati dubinu intelekta i ozbiljnost opusa, u svom bogatom radu bavio se i gastronomijom. Sa suprugom Slavicom napisao je Bračnu kuhinju, prvi put izdanu 1989., s ponovljenim izdanjem 2006. godine. Jedna je to od onih kuharica staroga kova, iz koje sam naučila pripremati brojna hrvatska tradicionalna, ali i internacionalna jela. Recepti iz nje tako neodoljivo mirišu na kuhinje osamdesetih godina, na ono što su za svaki dan i svečane prigode pripremali naši roditelji i prijatelji kojima smo odlazili u posjete. Jela su primjenjiva i dan danas, a začinjena su kratkim oštroumnim pričicama iz Igorova i Slavičina pera. Jedna od njih urezala mi se u sjećanje i ima veze s današnjom temom:

‘Žene (supruge iliti bračne družice) dijele se na kuharice i sobarice. Bez uvrede, molim! Svatko s nekim bračnim (ljubavnim) stažem dobro znade da neke žene više vole uređivati kuću, a neke više vole kuhati. Gotovo je nezamislivo da se u jednoj bračnoj družici kombiniraju obje strasti ili osjećaji dužnosti. Neke će žene, zato, radije oprati i ispeglati tonu rublja, isprašiti sve tepihe i oprati stan od poda do stropa, nego što će se približiti štednjaku i nešto skuhati. Druge će žene, pak, radije svakoga dana kuhati obilne obroke i za desetak gostiju, samo ih nemojte zamoliti da vam ispeglaju košulju ili da obrišu prašinu Kuharice se, opet dijele na spremačice glavnih iliti slanih jela i na slastičarke. Kako u tijeku života i u praksi bračne kuhinje dolazi do ove podjele ili specijalizacije, to je teško objasniti’, obrazlaže Igor Mandić. Ja, nesumnjivo, spadam u kategoriju kuharica, a kad smo kod subspecijalizacije – slastičarka sigurno nisam :).

U šali znam reći da i ako uopće postoji, moj imidž fine dame pada u vodu pred vratima dobre mesnice. Koljenice, lungići, čvarci, kulen, tlačenica, panceta, pršut – sve je moje! Ipak, razvojem svojih kulinarskih vještina došla sam do točke da ipak s vremena na vrijeme želim napraviti i nešto slatko. Božić je pravo vrijeme za to. Tradicionalni sitni svadbarski kolači poput breskvica i mađarica nikad nisu bili moj izbor, no zato suhi keksi koji mogu dugo stajati u limenoj kutiji, koji se, uz kavu, čaj i toplu čokoladu mogu pretvoriti u dobar doručak, ipak u meni izazivaju tračak onog žara koji izaziva priprema slanih jela.

U današnjoj kolumni donosim vam nekoliko vrlo jednostavnih recepata za suhe kekse koje možete napraviti danima unaprijed, a koje ćemo i mi sljedeći tjedan poslati stalnim klijentima našeg servisa ‘Jedem doma’ kao božićni dar.

 

 

U izradu ovih kolača možete uključiti sve ukućane, posebno djecu jer su uistinu vrlo jednostavni. Ako želite da vam traju danima, najbolje je držati ih u limenim kutijama s poklopcem. Ako budete zadovoljni rezultatom, u posjet prijateljima i rodbini, kojih je ovih dana na pretek, ponesite pladanj kolača. Zvuči pomalo staromodno, ali riječ o je o tako toploj gesti koja nikad ne izlazi iz mode, pa čak ni danas, kad se kod kuće puno manje kuha nego prije. Pozitivna reakcija sigurno neće izostati. Umjesto pladnja vrlo dekorativno će izgledati i velike staklenke napunjene upravo ovim kolačićima.

 

 


Kiflice od kokosa:
200g brašna od kokosa
300g glatkog brašna
100 g šećera u prahu
250g maslaca
1 prašak za pecivo
2 jaja
ribana korica 1 nešpricanog limuna

 

Najprije dobro pomiješajte suhe sastojke: kokosovo brašno, obično brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodajte rastopljeni maslac (ako ga otapate u mikrovalnoj pećnici, ne smije biti vruć nego tek jako mekan), jaja i ribanu koricu limuna. Pomiješajte u glatku smjesu. Od smjese čupkajte malene hrpice veličine lješnjaka. Svaku hrpicu prstima razvaljajte u maleni valjak, čije ćete vrhove zakriviti u kiflicu. Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjava. Ispečene kiflice uvaljajte u šećer u prahu.

 

 


Kuglice od čokolade i naranče:
300 g mljevenog keksa
3 žlice kakaa za kolače
50g tamne čokolade
150 ml soka od iscijeđene naranče
naribana korica nešpricane naranče
1 žlica meda
1 vanilin šećer
2 žlice džema od naranče

 

Keks prelijte sokom cijeđene naranče, kuhačom umiješajte kakao, rastopljenu čokoladu, vanilin šećer, med, džem i narančinu koricu. Izmiješjte u smjesu i stavite u hladnjak da odstoji pola sata. Dlanovima oblikujte kuglice željene veličine – mogu biti posve male poput pikula ili velike poput oraha. Ukoliko vam se smjesa bude previše lijepila za ruke, u smjesu dodajte još malo mljevenog keksa. Kuglice na kraju uvaljajte u kakao.

 

 


Kruščići s čokoladom i orasima:
70 g oraha
70 g grožđica
70 g čokolade
50 g maslaca
2 jaja
150 g šećera
200g glatkog brašna
½ žličice praška za pecivo
naribana korica nešpricanog limuna

 

Orahe i čokoladu narežite na sitne komadiće – nemojte mljeti orahe i nemojte rastapati čokoladu, neka ostanu komadići. Izmiksajte jaja i šećer, pa umiješajte brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, orahe, čokoladu i grožđice. Smjesa neka odstoji na sobnoj temperaturi sat vremena. Lim obložite papirom za pečenje, pa žlicom na njega stavljajte hrpice smjese. Svaku hrpicu rukama oblikujte u malu štrucu, debljine 5-6 cm. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva. Pečene štruce pustite da se ohlade, pa režite ukoso na kriške debljine 1 cm. Ukoliko želite kolač konkretnije veličine nalik na slatki kruh, cjelokupnu smjesu oblikujte u jednu štrucu i nakon pečenja također režite ukoso, na velike kriške debljine 2 cm.

 

Željka Maras








Slični članci