Željka Maras, naša kolumnistica gastro rubrike te uspješna poduzetnica, vlasnica i autorica servisa ‘Jedem doma’ u svojoj je novoj kolumni za Cover Style pripremila pravu malu senzaciju slatkih okusa, a sve kroz jedan, ali savršeni, recept za iznimno popularnu američku pitu od jabuka….
Ako ste ljubitelj profinjenih slastičarskih čarolija, vjerujemo da ovaj recept u vama neće izazvati senzaciju. Za razliku od minucioznih umjetničkih djela od gelova, pjenica, krema i glazura koji opiju nepce rapsodijom okusa, ovaj je desert konkretan, rustikalan, rudimentaran. Prije asocira na drvosječu koji je krenuo na rad u šumu nego na finu francusku slastičarnicu. No svi vi koji poput mene volite da slatko bude konkretan obrok koji može poslužiti i kao desert i doručak i kao užina, čitajte dalje.
Amerikanci obožavaju pite. Nema tipičnijeg američkog deserta od američke pite, koja je svoju globalnu slavu pod tim nazivom dobila istoimenim filmom u nekoliko nastavaka.
Pitu od jabuka obožavamo i mi, no u našim je krajevima uobičajenija u varijantama štrudle (savijače), što nam je u nasljeđe ostavila Austrougarska monarhija.
Francuska galette i talijanska crostata sličnije su američkoj piti, no američka je ipak – američka. Po čemu se razlikuje američka pita od europskih sestara raspravlja se i na brojnim kulinarskim forumima. Podigla sam obrve u čudu pročitavši opće mišljenje da je američka bolja jer je američko voće neusporedivo ukusnije od europskog. O ukusima se ne raspravlja, zaključili su stari Rimljani, ali teško ćemo se složiti s tim. Kako bilo, američka pita, bila ona napravljena s američkim ili europskim voćem, opće je mjesto na internacionalnoj gastronomskoj karti.
Američka pita sastoji se od podloge od prhkog tijesta, nadjeva, te pokrivača od prhkog tijesta. Tipični američki slatki nadjevi su borovnice, trešnje, bundeva, rabarbara, breskva i jabuka.
Jabuka je daleko najpopularnija. Pita od jabuka toliko se udomaćila u američkoj kulturi da ondje postoji izreka «As American as apple pie» – «Američki poput pite od jabuka».
Koliko je pita omiljena s one strane Atlantika govori činjenica da u SAD-u postoji organizacija pod imenom American Pie Council, koja na najozbiljniji način štiti nasljeđe američke pite kao tipičnog nacionalnog deserta te okuplja ljubitelje i proizvođače raznovrsnih pita.
Pita kao jelo pojavljuje se prvi put u starom Egiptu, da bi preko antičkih Grka došla do Rimljana, gdje je bila prilično često jelo pod nazivom crustum. Kora je služila tek da drži punjenje, i nije se jela. Rimljani su glas o pitama pronijeli diljem Europe, pa su tako stigle i do Engleske. Rane pite bile su uglavnom slane, mesne. Slatke pite pojavljuju se u 16. stoljeću, a među prvima je pita od trešanja bila poslužena kraljici Elizabeti I.
U Ameriku je pita stigla preko engleskih doseljenika. Baš kao u rimska vremena, kod ranih američkih pita nisu se jele kore, one su služile samo za držanje punjenja.
Danas bi bila prava šteta ne jesti slasnu koru. Načinjena je od finog, slatkog, prhkog i masnog tijesta kojemu posebnu aromu daje maslac. Na američkoj piti obavezan je i gornji sloj kore.
Ja u pravilu radim rešetku od gornjeg tijesta, no pita se može i potpuno prekriti korom, s tek pokojom rupom za zrak napravljenom nožem, kako se ne bi podigla i izvitoperila.
Peče se u okruglom limu ili keramičkoj ili vatrostalnoj posudi. Ja sam je u nedostatku bolje posude pekla u kalupu za tortu i ispala je sasvim u redu.
Vanilija se jako dobro slaže s pitom od jabuka, bilo u obliku kuglice finog sladoleda od vanilije ili umaka od vanilije.
Pravi umak od vanilije radi se od slatkog vrhnja, mahune vanilije i jaja, no želite li brzu instant varijantu, trik je u pudingu od vanilije. U običan recept za puding najčešće ide pola litre mlijeka. Toj količini mlijeka dodajte 0,2 dl slatkog vrhnja, a količinu pudinga iz vrećica i šećera – prepolovite. Dobit ćete tekuću strukturu vanilastog okusa.
Za uspjeh ove pite presudno je da je tijesto hladno. Zato se koristi hladni, ne posve rastopljeni maslac (opet ne tvrd kao kamen jer se neće moći izraditi), ledena voda, a kasnije se također drži na hladnom. Ako u hladnjaku imate pretinac koji hladi na 0 stupnjeva – idealno.
Za tijesto:
0,2 kg oštrog brašna
0,3 kg glatkog brašna
0,25 kg maslaca
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1,5 dl ledene vode
Za nadjev:
6 jabuka
1 limun
žličica mljevenog cimeta
2 vanilin šećera
0,1 kg maslaca
Za unutarnji posip:
50 g krušnih mrvica
50 g šećera
Za gornji posip:
30 g šećera
1 žumanjak
0,1 l slatkog vrhnja

Tijesto možete zamijesiti mikserom sa spiralnim nastavcima ili ručno kuhačom. Meni je zbog mrvičaste strukture najzgodnije mijesiti ga rukama, no mana je to što se pod toplinom rukama maslac brzo zagrijava i topi, pa je ruke bolje zamijeniti kuhačom. Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i prašak za pecivo s hladnim maslacem nasjeckanim na tanke listiće. Gnječite kuhačom, rukama (ili miješajte mikserom) dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Polako dolijevajte vodu, koja mora biti ledena i zamijesite kratko, da dobijete kompaktnu kuglu. Kuglu podijelite u dva dijela, jedan nešto veći, drugi nešto manji, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak neka odmara barem pola sata, može i duže.
Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške ili na kockice, kako vam je draže. Kako režete jabuke, odmah ih polijevajte cijeđenim sokom jednog limuna, kako ne bi oksidirale na zraku i potamnile. Pospite vanilin šećerom i cimetom.
Nakon što se tijesto odmorilo, valjkom na pobrašnjenoj površini razvaljajte veću kuglu na nešto veći krug od lima u kojoj ćete peći. Lim dobro namažite maslacem te stavite donju koru. Stavite polovicu količine jabuka te pospite smjesom krušnih mrvica i šećera za unutarnji posip. Slijedi drugi sloj jabuka. Na gornji sloj jabuka narežite maslac na tanke ploške.
Manju kuglu tijesta također razvaljajte u krug, te ga režite nožem u trake debljine nekoliko centimetara. Poredajte trake na vrh pite u obliku rešetke. Rubove utisnite prema unutra, da se struktura lijepo poklopi. Vilicom umutite žumanjak i slatko vrhnje. Kistom premažite cijeli gornji sloj pite, te ga pospite šećerom za gornji posip.
Pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena.
Pripremila: Željka Maras