Naša Željka Maras, vlasnica i autorica servisa ‘Jedem doma’, koja je svojom inovativnom idejom usrećila brojne prezaposlene žene, i ovoga će vas puta zasigurno usrećiti jer donosi prefini recept za pohani celer s cikom u crnoj leći. A on, provjereno, organizam čisti od nakupljenih toksina…
Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka jest ona vezana uz promjenu prehrane, bilo zbog zdravstvenih razloga ili nakupljenih kilograma. Čak i ako se ne ubrajate u tu skupinu, nakon teške blagdanske hrane svima odgovara prehrana na bazi povrća, za čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Zbog svega toga sigurna sam da će ovaj jednostavni recept ovih dana naći primjenu u mnogim kuhinjama.
Čak su dva moćna povrtna ‘čistača’ združena u ovom jelu – cikla i celer, a društvo im pravi i nutritivno vrlo vrijedna leća. I celer i cikla spadaju u korjenasto povrće, koje opstaje i po zimi, te u nedostatku lisnatog nadzemnog bilja opskrbljuje ljude vrijednim vitaminima.
Ovo posve povrtno jelo zadržava mnogima omiljenu formu iz mesnih varijanti: odrezak i prilog. Celer odlično funkcionira kao odrezak, a dobro podnosi i pohanje, ovaj put u mješavini rižinog i kukuruznog brašna, što ovaj recept čini izvrsnim za ljude koji izbjegavaju gluten u prehrani. Atraktivna i profinjena crna leća sjajno se slaže uz ciklu i timijan, a namirnice za pripremu ovog jela dostupne su gotovo cijele godine.
Cikla je nezaobilazna namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima.
U Hrvatskoj je najčešće konzumiramo na salatu, nerijetko u konzerviranom obliku. I tada ima svoja korisna svojstva, ali ona pruža toliko više mogućnosti od salate. Možete je kuhati u varivima (popularni ruski boršč), peći u pećnici kao prilog mesu na identičan način kako pripremate krumpir, narezati je na prutiće pa skupa s mrkvom i paprikom pripremiti u woku ili je jednostavno kratko pirjati na tavici kao ukusan prilog, koji ćete u ovom receptu spojiti uz beluga leću.
Dok gulite ciklu, upotrijebite jednokratne rukavice kako vam prsti danima poslije ne bi bili grimizno crvene boje.
Što se tiče leće, u nas je još uvijek najpopularnija kao varivo, no izvrsna je i kao prilog. Njezina velika praktična prednost u kuhanju je da je brzo gotova i nije ju potrebno namakati kao ostale mahunarke.
Na tržištu postoji nekoliko vrsta leća: zelena, smeđa, žuta, crvena, crna.
Leća sadrži visok udio proteina i vlakana, zbog čega se preporučuje i u dijetalnoj prehrani, a sadrži i nezasićene masti koje čuvaju srce. Također sadrži značajne količine vitamina i minerala, a odličan je izvor i tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka.
Nutritivno nema velike razlike između različitih boja leće, no ima značajnih razlika u strukturi, pa samim time i u vremenu kuhanja i načinu pripreme. Tako primjerice crvena leća odlično služi za zgušnjavanje jer se kuhanjem raspada, što nije slučaj s crnom lećom.
Crna leća intenzivne je crne boje, a zbog toga što izgledom podsjeća na kavijar, dobila je naziv beluga leća. Baš zbog toga djeluje vrlo dekorativno uz ostale namirnice na tanjuru. Kuha se otprilike 30 minuta. Zahvaljujući svom blagom okusu, odlično se slaže s gorkim povrćem poput šparoga, radiča i rikule, a odlično podnosi i ljute sastojke poput čilija.
Celer je također poznat kao veliki čistač organizma. Ima snažno diuretsko i protuupalno djelovanje. Odličan je izbor i za osobe koje imaju probavne probleme i probleme s nadutošću. Bogat je vitaminima, kalijem, folnom kiselinom i vlaknima.
Kad kupujete celer, obratite pozornost na veličinu korijena. Često se dogodi da su veliki gomolji iznutra šuplji I spužvasti, pa ako imate priliku, radije izaberite manje korijene, kod kojih se to rjeđe događa. Celerov korijen nakon guljenja vrlo brzo oksidira, stoga ga je potrebno potopiti u vodu s limunovim sokom ili samo nakapati sokom.
Ako vam se svidi ovaj način pohanja, možete ga primijeniti na bilo koje plosnato izrezano povrće: mrkvu, tikvicu, korabicu, ciklu. Osim toga, želite li se poigrati okusima, u ovom jelu možete zamijeniti mjesta celeru i cikli – ciklu pohajte, celer sljubite s lećom.
Sastojci za 2 osobe:
1 glavica celera srednje veličine
1/2 šalice kukuruznog brašna
1/2 šalice rižinog brašna
1 jaje
šalica crne leće
1 manja cikla
2 češnja češnjaka
nekoliko grančica timijana
1 dl maslinova ulja
sol
papar
Šalicu leće pristavite kuhati u dvije šalice vode. Kuhajte u poklopljenom loncu na slabijoj vatri, a leća je gotova za petnaestak minuta, kad posve upije vodu.Češnjak narežite na listiće, a s grančica timijana otrgnite listiće.Ciklu narežite na kockice. Ukoliko ne želite da vam ruke satima nakon pripreme jela budu crvene, koristite jednokratne gumene rukavice.
Od rižinog brašna, kukuruznog brašna, jajeta, prstohvata soli i šalice vode napravite gusto tijesto gušće od tijesta za palačinke.
S celera ogulite koru i narežite ga na odreske debljine 1 cm. U tavici ugrijte ulja da pokrije dno, umačite celer u tijesto i pržite ga na srednjoj vatri s obje strane po 5 minuta.Na ugrijano ulje bacite češnjak da zamiriše, pa dodajte ciklu i timijan. Posolite i poklopljeno pirjajte 5 minuta. Dodajte kuhanu leću, posolite i dobro promiješajte.
