Make your day different

Logo Cover

Svečano obilježena 40 godina uspješne izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj! Događaju nazočili premijer Andrej Plenković, profesor Velimir Šimunić ali i prva ‘beba’ Robert Veriga

Jučer se svečano obilježila 40. godina uspješne izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj. Robert Veriga rođen je 23. listopada 1983. godine kao prvo dijete u Hrvatskoj i sedmo u svijetu nakon zahvata medicinski potpomognute oplodnje. Zahvat je izveden u Petrovoj bolnici u Zagrebu, samo pet godina nakon što je u svijetu prvo dijete iz epruvete rođeno u Velikoj Britaniji.

Svečana obljetnica velikog revolucionarnog uspjeha obilježena je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Događanje je podržao Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a događaju je nazočio i Robert Veriga koji je stigao u pratnji roditelja Dragice i Josipa Veriga. Bio je tu i najznačajniji čovijek za ovaj revolucionarni uspjeh Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, ginekolog koji je zaslužan za Robertov dolazak na svijet, a koji je i Robertov ponosni krsni kum.

Josip, Dragica i Robert Veriga u društvu Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, ginekologa koji je zaslužan za Robertov dolazak na svijet

Važnost IVF liječenja je neprocjenjiva ako znamo da je učestalost neplodnosti u neprestanom porastu; danas je 15 do 17 posto parova neplodno, a predviđa se da će se s istim problemom za 10 godina susresti čak njih 30 posto.

Pad plodnosti muškarca, ali i odgađanje prve trudnoće kod žena glavni su uzroci problema, danas će u razvijenim zemljama, ali i drugim regijama svijeta, prvo dijete žena roditi s oko 30 godina. Isto tako trećina je porođaja između 30. i 35. godine, a 20 posto nakon 35. godine.

Premijer Andrej Plenković, Josip, Dragica i Robert Veriga, Prof. dr. sc. Velimir Šimunić sa suprugom Anitom Šimunić

Jasno je da se tako povisuje rizik za neplodnost i umanjenu mogućnost za rađanje više djece, ako znamo da je najviša plodnost žene s 22 godine te da od 32. godine ona pada i za 5 posto godišnje.

Posljedica ovih promjena je i ozbiljno demografsko urušavanje; bilježi se trajni negativan prirast stanovništva i depopulacija što ukazuje i na lošu ekonomsku perspektivu. Samo je Hrvatska zbog negativnog prirasta u proteklim desetljećima izgubila čak 300 tisuća stanovnika.

Upravo tu leži poseban značaj IVF-a jer u natalitetu može sudjelovati doprinosom od 2 do 7 posto.

Premijer Andrej Plenković i Robert Veriga

Dovoljno je reći kako je do sada IVF-om u svijetu rođeno gotovo 10 milijuna djece, godišnje se u svijetu danas obavi 3,5 milijuna IVF postupaka i rađa se oko 800.000 djece iz izvantjelesne oplodnje. Uz IVF danas ne postoji uspješnije i sigurnije liječenje, pa ono ostaje primarni oblik liječenja neplodnosti s uspjehom od 75 posto kod svih uzroka, uspješna je za 70-80 posto parova.

Impresivni podaci otkrivaju kako je u Petrovoj do sada obavljeno oko 430.000 porođaja, 240.000 operacija, 2 milijuna hospitalizacija, 10 milijuna ambulantnih pregleda i 60.000 postupaka medicinski pomognute oplodnje, tisuće i tisuće mikrokirurških operacija te endoskopske kirurgije. Danas je Zavod mjesto elitne ginekologije i reprodukcijske medicine, postigao je brojne velike uspjehe i ugled u Europi i svijetu, zahvaljujući svakako napretku medicine, ali i neumornom zalaganju i silnom entuzijazmu stručnjaka.

Petrova bolnica krajem 1982. spremno priprema prve parove za liječenje izvantjelesnom oplodnjom, a veliki se uspjeh dogodio rano – 2. embrio transfer, zahvaljujući ponajviše prof. dr. sc. Velimiru Šimuniću, ing. Suchaneku i ing. Mačašu, urodio je plodom te je postignuta prva uredna klinička trudnoća. Hrvatska je tako postigla porođaj IVF djeteta među prvih 10 zemlja u svijetu.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, ginekolog koji je zaslužan za Robertov dolazak na svijet

Zdravog dječaka carskim je rezom porodio dr. Šimunić uz pomoć prim. Puharića, 23. listopada 1983., a nazočan je bio i cijeli stručni tim iz Petrove (prof. Drobnjak, prof. Grizelj, ing. Suchanek i ing. Mačaš). Majka Roberta, Dragica Veriga ostala je privržena timu koji se brinuo za nju, a odnos se pretvorio u dugo prijateljstvo.

‘Nakon mene u Hrvatskoj je rođeno 40 tisuća djece uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje. Nisam nikad imao potrebu osjećati se drugačije od svojih vršnjaka. Jedino što sam često bio u medijima’, rekao je Robert Veriga, prvi Hrvat začet IVF-om.

‘Danas je izvantjelesna oplodnja barem 5 do 10 puta uspješnija nego što je bila na samom početku. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u čitavom svijetu. I zato je, skoro mogu reći garantirana uspješnost te metode za žene koje su ispod 35. godine od prilike između 50 i 60 posto. Ali svejedno, vjerujem da mogu reći da 80 posto neplodnih parova, ako žene nisu starije od 40, će uspjeti tom metodu. I Hrvatska je postigla do sada više od 40.000 takvih uspjeha. Znači stvorili smo jedan mali grad Hrvata, ne ja, nego struka i 16 centara izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj. I danas je to naš ponos i sreća zbog toga što smo uspjeli u te domove koji su bili prazni, puni žalosti i tuge, unijeti sreću’, rekao je profesor Velimir Šimunić, Poliklinika IVF.

Foto: promo

Slični članci