Naša kolumnistica gastro rubrike Željka Maras, bivša novinarka a danas uspješna autorica servisa ‘Jedem doma’, otkriva jedan poseban recept za gof u sicilijanskom umaku. Ako se budete pridržavali uputa dobiti ćete jelo koje je toliko bogato profinjenim okusima da ga bez problema možete poslužiti i u najsvečanijim prigodama, ali se i njime počastiti tijekom radnog tjedna….
‘Piši više o ribi!’ – rekla mi je prošli tjedan moja prijateljica Ana Dumančić, također kolumnistica Cover Stylea čije dogodovštine iz Turske možete čitati nedjeljom. ‘To je tako divna i plemenita namirnica, koja je kod nas premalo zastupljena s obzirom na to da smo pomorska zemlja….’
I uistinu, Ana ima pravo. I mene riba inspirira, a riblje sam specijalitete počela više istraživati otkad sam pokrenula servis Jedem doma. Naši klijenti mahom nastoje iskoristiti sve blagodati ove usluge, pa tako koriste i priliku da im domaćice nabave svježe namirnice s Dolca, posebno s ribarnice, na koju mnogi ne stignu u radno vrijeme.
Kad bi se klijenti zasitili standardnih riba, tražili su nas da pripremimo nešto malo drugačije iz mora. Među ribama rezanima na fete na ribarnici se osim standardnog lososa i tune, nađe i sabljarka, grdobina, morski pas te – gof. Što bi bio gof, pitala sam se gledajući to blijedo ružičasto meso i odrezak boje vrlo slične tuninoj, a oblik lososu.
Gof je velika plava riba jatarica s mesom nalik tuni, no bjelje boje. Na ribarnicama se često prodaje na fete, što dodatno pojednostavljuje njegovu pripremu. U nekim se krajevima naziva i orhan, a kvalitetom je u rangu bijele oborite ribe.
Baš u to vrijeme do mene je došao recept s interneta, moje obožavane Damire Skansi za sabljarku u slatko-kiselom umaku inspiriranom Sicilijom. I tako sam odlučila, uz malene izmjene, njezin umak na bazi rajčice, s dodatkom grožđica i pinjola, spojiti s gofom. I bio je – pun pogodak!
Sastojci poput pinjola, kapara i suhih grožđica možda nisu prva asocijacija na našu riblju kulinarsku tradiciju, no upravo ti sastojci daju sicilijanskoj kuhinji specifičan pečat i vrlo zanimljiv ukus. Za one još hrabrije savjetujemo da u umak dodaju jednu ljutu papričicu ili nekoliko kapi tabasca. Umak koji donosim u ovom receptu izvrsno odgovara i svim ostalim vrstama ribe – velikoj i sitnoj plavoj, kao i uz filete bijele ribe poput orade ili brancina.
Ovo jelo toliko je bogato profinjenim okusima da ga bez problema možete poslužiti i u najsvečanijim prigodama, ali se i njime počastiti u bilo koji radni dan kad ste kući došli s dobrim ulovom s ribarnice.
Sastojci za 2 osobe:
2 velike fete gofa
4 glavice mladog luka
4 češnja češnjaka
50 g pinjola
0,5 kg mini rajčica
20g suhih grožđica
20g kapara
0,2 dl bijelog vina
grančica timijana
grančica ružmarina
1 list lovora
0,05 l maslinova ulja
sol
papar
Odresci ribe neka budu debljine otprilike 3 cm. Za začinjavanje svakako koristite svježe začinsko bilje, neusporedivo je ukusnije od sušenog. Grožđice potopite u mlaku vodu i ostavite ih da se namaču oko deset minuta. Kapare ocijedite od suvišne kiseline. Luk nasjeckajte vrlo sitno, a rajčicu izrežite na kockice. Češnjak ogulite i ostavite ga cijelog, u češnjevima.
Ribu popecite na zagrijanom maslinovom ulju na tavici oko 5 minuta sa svake strane, dok ne uhvati lijepu boju, ali se ne presuši. Odreske izvadite i stavite na toplo. Na istom ulju pirjajte luk 5 minuta. Dodajte češnjak, pinjole, kapare, grožđice, timijan, ružmarin i lovor. Zalijte vinom. Kad nadodate rajčicu, podlijte s malo vode, pokrijte i pustite da se za 10-15 minuta ukuha umak. Posolite i popaprite. Mladi krumpir kuhajte u vreloj posoljenoj vodi oko 15 minuta. Kad je skuhan, zalijte ga s malo maslinova ulja i pospite peršinom.
