Osim po vrhunskoj usluzi i luksuznom ambijentu koji se nerado napušta, Meneghetti Wine Hotel & Winery nadaleko poznat i po nagrađivanim vinskim etiketama. Val Gambalera 2015 nedavno je osvojilo dva prestižna priznanja. Vinarija Meneghetti ima inovativan pristup prema vinima, nadahnut istarskim krajem, a prepoznali su ga i najveći svjetski stručnjaci…
Vina Meneghetti već dugi niz godina obogaćuju vinsku scenu Istre te je, kao regiju, stavljaju na svjetsku enološku kartu. Svako priznanje na međunarodnoj razini ne samo da potvrđuje kvalitetu, već i inspirira cijeli tim vinarije da nastavi s odvažnim i originalnim pristupima.
U svijetu vinarstva, gdje svaka vrhunska etiketa čuva i nosi svoju priču, iz vinarije Meneghetti ističe se jedno zaista posebno vino. Riječ je o Val Gambaleri iz berbe 2015, koje je nedavno osvojilo zlatnu medalju na Decanteru, a godinu ranije i veliko zlato na Concours Mondial de Bruxelles.
Kako bismo doznali što ga čini tako posebnim, o njegovoj proizvodnji razgovarali smo s Walterom Filiputtijem, winemakerom vinarije Meneghetti te glavnim enologom Damirom Bosekom.
Filozofija kvalitete: nužni preduvjet za vrhunska vina
Iza prve proizvodnje Val Gambalere 2015, ističe Walter, stoji ideja koja je rezultat dugog procesa započetog još 2008. godine, po njegovom dolasku u Meneghetti.
‘Odmah smo uspostavili savršeno razumijevanje koncepta visoke kvalitete vina, ‘conditio sine qua non’ za proizvodnju vina s jakim i izražajnim osobnostima’, kaže ugledni kreator vina.
S vlasnikom hotela i vinarije Meneghetti, Miroslavom Plišom, odmah je postavio i cilj – proizvesti velika crna vina koja neće puštati na tržište tri do četiri godine nakon berbe.
Meneghettijevi vinogradi zasađeni su još 2001. godine. Ipak, trebalo je puno vremena da dosegnu svoju zrelost i potencijal ne bi li davali grožđe doista osebujnog i punog karaktera.
Nakon nekoliko uzastopno izvrsnih berbi, konačno su se 2015. godine poklopili vrijeme, snaga vinograda i kvaliteta prinosa, koji su mogli dati novu i posebnu rezervu: Val Gambaleru.
U odnosu na Meneghettijevo signature vino RED, promijenjena je kupaža: 50% Merlota na 50% Cabernet Sauvignona.
‘Cabernet sauvignon daje vinu kralježnicu, strukturu i punoću, a Merlot daje voćnost i eleganciju’, poručuje glavni enolog Damir Bosek.
Za magiju vina potreban je spoj iskustva, morskog daha, bure i crvenog tla
Walter Filliputti je priznati enolog i publicist koji je svoje znanje i iskustvo kalio u talijanskim vinarijama, proizvodeći i istražujući vina.
Autor je nagrađivane knjige The Modern History of Italian Wine, a koliko je njegov doprinos značajan za vinariju Meneghetti svjedoči i činjenica da vino Val Gambalera 2015 nosi njegov potpis.
‘Svakako, u vinariju Meneghetti sam donio i svoje iskustvo, posebno u odležavanju vina u drvu: sjećam se da sam prvi doveo barrique u Friuli 1977., a 1981. u samostanu Rosazzo proizveo prvi bijeli barrique u Italiji. Val Gambalera je rezultat ove moje duge priče, ali to nikako nije dovoljno’, ističe Walter.
Od posebne važnosti za uspjeh ove etikete je iznimni terroir, poput onog na Stanciji Meneghetti: ‘Magični spoj ‘morskog daha’, bure i crvenog tla, koji zovemo ‘terroir’ po definiciji je neponovljiv.’
Kako dodaje i Damir Bosek, čovjek koji provodi najviše vremena u Meneghettijevom vinskom raju, vinograd Val Gambalera pozicioniran je na blagoj kosini i na prozračnoj poziciji.
‘Na takvoj poziciji, svi ampelotehnički zahvati dolaze do punog izražaja. Također se jako pazi na zdravstvenu ispravnost grožđa, i na sam prinos po trsu, te na kraju svega jako važno ubrati grožđe u punoj fenolnoj zrelosti’, priča Bosek.
Grožđe Val Gambalere bere se u različito vrijeme – prvo Merlot, a zatim Cabernet sauvignon. Ekstrakcija boje i tanina događa se kroz délestage, stalni nadzor i kušanje. Nakon fermentacije, vino ostaje na svom talogu do 20 dana.
‘Jedini problem je što ga tada treba kušati dva puta dnevno, a to radimo naizmjence Damir i ja. Često uzmem auto, vozim svoja dva sata, idem u vinariju s Damirom, kušamo i zatim se vratim u Friuli. Četiri sata vožnje za četvrt sata posla, ali vrijedi. Vjerujte mi’, s ponosom i smijehom prepričava Walter.
Zbog navedenih razloga, proizvodnja ovog vrhunskog vina s bogatim okusom kupine, crne trešnje i šljive, prožetog aromama duhana i kože, ograničena je na 2.700 boca. Kako ističe Damir Bosek, ostat će limitirana i u budućnosti.
Sljedeća berba koja izlazi na tržište je ona iz 2021. godine. Objašnjavajući veliki jaz u godinama, Walter kaže kako se odluka o rezervi Val Gambalera donosi na kraju berbe, jer tek je tada doista moguće procijeniti može li se osnova vinograda namijeniti i za vino koje nosi njegovo ime.
Naglašava i kako svaka berba ima svoju priču koja im ukazuje na potrebno vrijeme odležavanja u drvetu te na potrebne odnose između novih barriquea ili onih već upotrebljavanih.
Sve su to fini detalji koji rezultiraju posebnim okusima i notama: ‘Naposljetku, koristimo naš dragocjeni i tajni ‘sastojak’ – vrijeme. Točno onoliko vremena koliko će vinu omogućiti da pronađe svoju harmoniju’, otkriva Walter.
I dok traje ugodno iščekivanje novih, izazovnih berbi, Val Gambalera 2015 s ostalim Meneghetti vinima nastavlja impresionirati vinske znalce.
Osim u vinariji Meneghetti, Tasting Roomu i kod renomiranih hrvatskih distributera, Val Gamableru je moguće pronaći i u najboljim restoranima Hrvatske i regije.
Ova etiketa našla je svoj put i do vinskih karata Švicarske i Njemačke. Zlato koje nosi s ovogodišnjeg Decantera, uz sva druga priznanja, daju nam naslutiti da njezina priča ovdje neće stati.
Foto: Meneghetti