Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Vrijeme je za parmigianu, originalni složenac s patlidžanima koji će u vaš dom unijeti dašak okusa i mirisa Sicilije…

Najbolja (i najukusnija!) parmigiana dolazi s juga Italije, sa Sicilije. Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog složenca, tradicionalnog talijanskog jela, poznatog u cijelom svijetu!

Parmigiana se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Zapravo se radi o vegetarijanskom jelu, ali ju možete pripremiti i uz različite vrste mesa ili ribe. U nekim verzijama ovog jela koristi se mozzarella dok će se u većini recepata naći parmezan.

@cookitupwithmanu

Donosimo vam recept kako pripremiti parmigianu s dvije vrste sira. Iako je potrebno odvojiti vrijeme za pripremu, sigurno ćete biti jako zadovoljni s fantastičnim okusima koje ovo jelo pruža.

Sastojci:
Umak 450 g pelata
3 režnja češnjaka, usitniti
1 žlica maslinovog ulja
1/4 šalice crvenog vina
1/2 žličice šećera
1/2 žličice soli
1/4 šalice lišća svježeg bosiljka

Patlidžani
800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
1/4 šalice maslinovog ulja + 1 žličica
sol 2 žlice krušnih mrvica
1/2 šalice naribanog parmezana
3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice

@pizzeriasophiadelray

Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak. Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne. Pećnicu zagrijte na 230°C. Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik). Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane. Pecite po 15 minuta sa svake strane dok posmeđe. Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice. Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte s umakom i pospite s polovicom količine mozzarelle i parmezana. Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira. Pomiješajte krušne mrvice u maloj zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospite po površini. Pecite 20-25 minuta te ohladite 15-ak minuta prije serviranja.

@cooking_alter_

Foto: Instagram









Slični članci