Rajčice su neizostavan dio svake kuharice jer se mogu iskoristiti na bezbroj načina. Iako se uglavnom upotrebljava za umake, salate i priloge, ova namirnica sjajna je baza za lagani vegetarijanski ručak. U nastavku donosimo recept za pečene rajčice punjene rižom, sirevima i maslinama koje će vas osvojiti na prvi zalogaj…
Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća. Zanimljivo je da jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kalorije. Osim toga, čak 95 posto ploda rajčice čini voda, dok preostalih pet posto uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati i prehrambena vlakna.
Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Također, spadaju u jedan od rijetkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kostiju.
Ako ste u potrazi za malo drugačijim ljetnim jelom koje ne zahtijeva puno vremena ni muke, okušajte se u pripremi pečenih rajčica punjenih raznim sirevima, rižom i maslinama.
RECEPT
Sastojci:
4 velike rajčice
veća glavica luka
6 žlica riže (arborio ili druga okruglog zrna)
2 žlice izmrvljenog feta sira
2 žlice parmezana
šaka nasjeckanih crnih maslina
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
origano (najbolje svježi)
Postupak:
Operite rajčice. Nožem odrežite gornji dio i sačuvajte ga kako bi poslužio kao ‘poklopac’ za pečene rajčice. Žlicom pažljivo izdubite sredinu, ali sačuvajte meso i sok ploda. Premažite rajčice maslinovim uljem i lagano posolite unutrašnjost.
Skuhajte rižu u slanoj vodi, ali neka bude al dente. Nasjeckajte luk. Pržite ga na maslinovu ulju dok ne omekša. Dodajte sok i meso rajčice. Nakon što voda malo ispari, ubacite rižu i masline. Uklonite s vatre, dodajte sireve i nasjeckane listiće origana pa popaprite.
Pripremljenom smjesom napunite rajčice. Na vrh svake stavite poklopčić pa ih poslažite na lim obložen papirom za pečenje. Rajčice pecite oko pola sata na 180°C. Po želji, ovo jelo poslužite uz zelenu salatu ili krastavce s vrhnjem.
Foto: Instagram