Teishoku: tradicionalni japanski doručak možda je baš ono što ste čekali da vam malo osvježi život i izbaci neke loše navike. Primjerice, nezdravi doručak koji biste, nakon ovog članka, možda jednom zauvijek mogli zamijeniti malo zdravijom tradicijom. Zavirite…
Ima nešto utješno u tome da započnete jutro sa zdravim doručkom, a mi ćemo vam pomoći da stvorite pravu japansku vibru kod kuće. Kako vam zvuči riža, losos, miso juha, kiseli krastavci i tamagoyaki?
Ako želite ujutro imati japanski doručak, možete nešto pripremiti i dan prije kako bi pripremili obrok za sljedeći dan. Tofu i zeleni luk mogu se rezati noć prije, a losos se može i marinirati.
Slijedite upute i već ovo jutro započnite najzdravijim doručkom!
Losos
2 mala fileta lososa
1 žlica sake
1 žlica mirina
1 žlica soje
Riža
1/2 šalice japanske riže
1/2 šalice plus 2 žlice vode
Miso juha
2 šalice dashija
1 žlica suhe wakame
1/2 blok mekog tofua
1-2 žlice miso paste
narezani zeleni luk
Tamagoyaki
3 velika jaja
1 žlica mirina
1 žlica šećera
1 žličica soje
ulje
Servirati:
Japanski krastavac
čaj
Izvadite losos iz hladnjaka 15 minuta prije nego što počnete pripremati doručak. Dodajte filete u zdjelu sa sakeom, mirinom i sojom. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi dok pripremate ostatak doručka.
Uključite pećnicu.
Sada počnite pripremati rižu: stavite rižu i vodu u lonac s čvrstim poklopcem i pustite da proključa. Smanjite temperaturu i pokrijte poklopcem te kuhajte oko 15-18 minuta. Ostavite poklopljeno oko 10 minuta.
Dok se riža kuha, napravite miso juhu: zagrijte dashi u loncu. Dodajte kockice wakame i tofu. Isključite peć i umutite ili miso pastu u dashi. Neka stoji na niskoj temperaturi.
Smjestite losos na lim za pečenje. Pecite 10 minuta dok lagano ne porumeni, premažite s marinadom.
Dok se losos peče, umutite zajedno jaja, soju, mirin i šećer u zdjelu. Zagrijte tavu na srednjoj niskoj temperaturi. Dodajte malo ulja u posudu i koristite papirnati ručnik da ga ravnomjerno rasporedite. Dodajte malu količinu mješavine jajeta i kovitlajte kako biste prekrili dno posude. Kada je jaje čvrsto, koristite lopaticu da preklopite jaje na pola. Nemojte okretati jaja, samo ih gurnite do kraja tave.
Upotrijebite masni papirni ručnik kako biste u tavu dodali još malo ulja i jaja. Podignite sloj već skuhanih jaja tako da se malo novih jaja poveže, tako da se mogu zajedno peći i povezati. Kada se novi sloj jajeta gotovo ispeče, ponovno preklopite jaja.
Ponovite sve dok se ne iskoristite svu mješavinu jaja. Pustite da se malo ohladi i narežite.
Izvadite malo riže u zdjelu. Poslužite uz miso juhu, losos i tamagoyaki, zajedno s krastavcima.
I dobili ste savršen doručak za početak dana! Dobar tek!
Foto: Instagram