Donosimo zdravu i prefinu salatu od pečene mrkve s jabukom!
Ako mislite da su salate samo za toplo vrijeme, pripremite se da vam upropastimo tu ideju.
Vjerovali ili ne, nasjeckana salata zna donijeti ogroman užitak kada je temperatura vani ispod nule.
Što kažete na salatu od mrkve s lukom i oguljenim jabukama?
Umjesto posezanja za kolačićima i čokoladom kada vam padne šećer, napravite salatu čiji recept donosimo u nastavku. Pečena mrkva i oguljene jabuke dosta su slatke.
Svježi peršin i začini će vas osvježiti točno onoliko koliko vam je potrebno.
Potrebni sastojci:
2 žličice sjemenki komorača
2 svežnja organskih baby mrkvica, pročišćene i rezane na pola
2 male glavice luka (ili 1 velika), krajevi obrezani i rezani debljinom pola palca
2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, malo
morske soli i svježe mljeveni papar
1 ‘honeycrisp’ jabuka, usitnjena i tanko narezana
pregršt svježeg peršina, grubo sjeckanog
ocijeđeni sok od jedne crvene naranče
1 žlica prženih sjemenki sezama
Zagrijte pećnicu na 375 stupnjeva. Zagrijte malu posudu i dodajte u nju sjemenke komorača, pirjajte sjemenke 3-4 minute, dok ne postanu mirisne i dobiju laganu smeđu boju. U veliku zdjelu dodajte mrkvu, narezani luk, maslinovo ulje, sol i papar. Pecite u pećnici 20-25 minuta, sve dok sve ne mekani, izvadite, ostavite po strani da se malo ohladi. U zdjelu za posluživanje, pomiješajte prženu mrkvu i jabuke, ubacite nasjeckani peršin, dodajte maslinovo ulje, sok od naranče i prženi sezam i prilagodite začin.
Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi!
U slast!
Fotografije: Instagram