Topliji dani koji nam stižu sve će češće tražiti laganija jela da imamo više poleta, a i jednostavniju pripremu, jer ćemo sve više vremena provoditi vani, a sve manje u kuhinji. Srećom, nama srodna Italija uvijek ima neki adut u ruci baš za takve dane, poput gnuda, nove light varijante njoka bez krumpira koje su već s razlogom osvojile svijet.
Tražite li neki novi recept za laganiji ručak ili večeru, savršena inačica njoka pravo su rješenje. Talijanski gnudi, light verzija njoka, nisu bez razloga već osvojile svijet i upravo su idealna ideja za proljetne i ljetne dane. Laganije su, a priprema im je vrlo jednostavna. Da možete što više vremena provoditi vani, a ne za štednjakom.
Baza gnuda nisu kao u klasičnim njokima, krumpir i brašno, već špinat i ricotta sir, a sam spomen kadulje kao tajnog dodatka već mami na kušanje.
Uz omiljeni umak i salatu, gnudi će biti još sočniji, i definitivno nutritivno vrjedniji i zdraviji od njoka kakve ste navikli jesti.
Trebat će vam:
500 g svježeg špinata
12 listića svježe kadulje
2 jaja
200 g ricotta sira
80 g parmezana
100 g brašna
prstohvat soli i papra
1 žlica maslaca
Priprema:
Vrlo kratko prokuhani i sitno nasjeckani špinat pomiješajte s ricotta sirom, a potom dodajte naribani parmezan, jaja, sol i papar te sve dobro sjedinite. Vadite žlicom kuglice veličine oraha i oblikujte ih u kuglice (ili valjke). Gnudi moraju biti dovoljno mekani, ali se ne smiju lijepiti, pa potrebi dodajte još malo brašna.
U loncu zakuhajte posoljenu vodu, kada zakipi ubacite gnude i kuhajte kao i klasične njoke, oko pet minuta, odnosno dok ne počnu izvirati na površinu.
Na tavi zagrijte maslac, ubacite sitno nasjeckane listove kadulje i na njih gnude pa ih lagano zapecite s obje strane.
Napravite i omiljeni umak i salatu po želji.
Foto: Instagram