Tajlandska kuhinja je najegzotičnija azijska kuhinja, a crveni curry s piletinom prema njihovoj recepturi naprosto ćete obožavati. Za pripremu ovog jela potrebno vam je svega 30 minuta i malo dobre volje.
Curry je jedan od začina koji ima sve važnije mjesto na našim jelovnicima. Posebno često ga se koristi u obrocima koji imaju azijske korijene, budući da ovaj začin i vuče porijeklo iz toga dijela svijeta. Curryju se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje, među kojima su prevencija razvoja karcinoma, zaštita od razvoja srčanih bolesti, smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti, smanjenje bolnih stanja i upalnih procesa, održavanje zdravlja kostiju, zaštita imuniteta od bakterijskih infekcija te povećanje sposobnosti jetre da čisti organizam od toksina.
Donosimo recept s piletinom za čiju vam je pripremu potrebno svega 30 minuta. I malo dobre volje.
Sastojci:
1 žlica biljnog ulja
1 žlica đumbira, mljevenog
1 žlica češnjaka, mljevenog
1 žlica stabljike bosiljka, mljevena
6 žlica paste od crvenog curryja
800 ml kokosovog mlijeka
1 žlica limete
8 velikih pilećih prsa bez kostiju, narezanih na komade srednje veličine
2 žlice ribljeg umaka
1 žličica smeđeg šećera
listići svježeg bosiljka
1 limeta, izrezana na kriške
1 crveni čili, sitno narezan
Priprema:
Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri i dodajte povrće. Kad je vruće, dodajte staklenke đumbira, češnjaka i bosiljka i kuhajte, često miješajući, 2 minute. Dodajte pastu od crvenog curryja i kuhajte, neprestano miješajući, 1 minutu, zatim ulijte kokosovo mlijeko, dodajte limunovu koricu i dovedite do vrenja.
Dodajte piletinu i kuhajte oko 12 – 15 minuta, dok kuhano ne proključa. Dodajte riblji umak, smeđi šećer i šećerni grašak i dovedite do vrenja. Kad prokuha, maknite s vatre.
Curry ukrasite svježim bosiljkom, a poslužite s kuhanom rižom, kriškama limete i svježim čilijem (ako želite začinjenim).
Foto: Instagram