Kad pomislite na muffine, vjerojatno vam prvo na pamet padnu slatke verzije s čokoladom ili voćem. Umjesto toga, donosimo recept za mesnu varijantu koju možete poslužiti u svečanim prilikama ili brzinski pripremiti za sebe i ukućane. Baziraju se na dvije vrste mesa, gljivama i aromatičnim začinima…
Ovi sočni zalogaji izgledaju kao da ste izdvojili puno vremena za kuhanje i jako se potrudili, a zapravo su vrlo jednostavni za izradu. Mesni muffini savršeni su za druženja, rođendane, piknike ili kada želite impresionirati najmilije bez puno muke.
Posebnu dubinu okusa daju pirjani luk, češnjak i gljive, dok začinsko bilje poput ružmarina ili origana dodaje mirisnu notu kojoj je teško odoljeti. Ovi muffini izvrsno funkcioniraju kao toplo predjelo, finger food ili kao zanimljiva alternativa klasičnim pljeskavicama.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
300 g filea pilećeg zabatka
200 g mljevene junetine
150 g šampinjona
veća glavica luka
2 režnja češnjaka
jaje
30 g maslaca
prstohvat muškatnog oraščića
250 g pancete narezane na tanke ploške
sol i crni papar
mediteranski začinski po želji (ružmarin, kadulja, origano…)
View this post on Instagram
Postupak:
Gljive, luk i češnjak sitno nasjeckajte pa ih kratko pirjajte na maslacu dok ne omekšaju. Ostavite da se ohlade. File pilećeg zabatka nasjeckajte na komadiće ili usitnite u sjeckalici.
U većoj zdjeli pomiješajte piletinu s mljevenom junetinom, pirjanim gljivama i lukom, jajetom, muškatnim oraščićem, solju, paprom i začinima. Kalup za muffine lagano premažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
U svaki otvor stavite krišku ili dvije pancete tako da obloži dno i stranice. Punite mesnom smjesom do vrha. Pecite 40-45 minuta na 180°C, dok panceta ne postane hrskava, a meso se potpuno ispeče. Poslužite toplo.
Foto: Instagram