Blagdanska atmosfera već se osjeća u zraku, a sada je pravo vrijeme da počnete razmišljati o hrani koju ćete pripremati uoči Božića. Ako ukućane i goste želite iznenaditi malo drugačijim desertom, imamo idealan recept. Riječ je o nevjerojatno sočnom kolaču od Speculaas keksa i maslaca od kikirikija…
Blagdani često donose pregršt obaveza, ali i priliku da uživamo u jednostavnim stvarima – poput druženja s najmilijima uz mirisne i ukusne kolače. Pored tradicionalnih slastica i hrskavih keksića, svaki stol treba i jedan malo posebniji desert.
Ako nemate ideju što pripremati, predlažemo kolač koji spaja omiljene božićne okuse – cimet, lješnjake i Speculaas kekse povezane maslacem od kikirikija. Izrada je brza i jednostavna, a kuhinjom će se proširiti neodoljivi mirisi. Recept potražite u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
200 g brašna
230 g Speculaas keksa
60 g mljevenih lješnjaka
350 g margarina sobne temperature
250 g šećera
pakiranje praška za pecivo
5 jaja
120 g maslaca od kikirikija
žličica cimeta
šećer u prahu za glazuru
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C (gornji i donji grijač), a kalup obložite papirom za pečenje. Kekse sitno sameljite pa pomiješajte s brašnom, praškom za pecivo, lješnjacima i cimetom. Umutite margarin, jaja i šećer.
Dodajte im maslac od kikirikija i mješavinu suhih sastojaka. Ulijte tijesto u kalup i pecite oko sat vremena. Pustite kolač da se ohladi. Po želji, napravite gustu glazuru od šećera u prahu i malo vode, izlijte je na vrh i ukrasite mrvljenim Speculaas keksima.
Foto: Instagram