Brokula je jedna od namirnica koju uglavnom uvijek možemo pronaći u supermarketima. Izrazito je ukusna i zdrava pa je valja redovito uvrštavati na jelovnik. Ako je želite isprobati u nekom novom ruhu, pripremite je na azijski način s mesom i šarenim povrćem…
Zbog pozitivnog učinka koje ima na zdravlje, brokulu još nazivaju i ‘superpovrćem’. Ova hranjiva namirnica ima visok udio vlakana, vitamina, C, vitamina K, željeza i kalija te sadrži više proteina od većine drugog povrća.
Sirova brokula sastoji se od gotovo 90 posto vode, sedam posto ugljikohidrata i tri posto proteina uz neznatnu količinu masti. Usto, idealna je za sve koji žele izgubiti kilograme, jer u 100 grama ima tek 34 kalorija.
Ako vam se jede nešto aromatično, ukusno i da je brzo gotovo, iskoristite brokulu za pripremu jednostavnog azijskog jela s govedinom ili junetinom i raznim drugim povrćem.
RECEPT
Sastojci:
450 g govedine ili junetine bez kosti (ramstek, flam ili biftek)
žlica kukuruznog škroba
2 žlice vode
žlica maslinovog, biljnog ili sezamovog ulja
4 usitnjena režnja češnjaka
3-4 šalice cvjetova brokule
manji luk narezan na trakice
pola crvene paprike narezane na trakice
pola šalice šampinjona narezanih na listiće (po želji)
Za umak:
80 ml soja umaka s manje soli
80 ml vode
žlica smeđeg šećera ili meda
žličica svježeg đumbira (naribanog ili sitno nasjeckanog)
žličica kukuruznog škroba
kuhana riža ili rezanci za posluživanje
Postupak:
U velikoj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob s vodom i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte meso narezano na trakice i dobro promiješajte da se ravnomjerno obloži. Ostavite da odstoji oko dvije minute.
Zagrijte žlicu ulja u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj vatri. Ubacite meso i pržite 3-5 minuta dok lagano ne posivi. Izvadite ga iz tave i ostavite sa strane. U istu tavu dodajte češnjak, brokulu, luk, papriku i gljive. Pirjajte 3-5 minuta da povrće omekša.
Vratite govedinu u tavu. U zdjelici umutite sve sastojke za umak i prelijte preko mesa i povrća. Miješajte i kuhajte još 2-3 minute kako bi se sve sjedinilo, a umak lagano zgusnuo. Poslužite toplo uz rižu ili rezance.
Foto: Instagram