Žudite li za vikend slasticom? Što kažete na tradicionalni britanski trifle, ali na malo otkačeniji način? Primjerice, s opako slatkim roladicama, kruškama i šerijem? Zadivite sami sebe okusom. O izgledu ove jednostavne britanske slastice nećemo ni govoriti….
Trifle je klasičan britanski lijeni desert, sočan i zapravo vrlo jednostavan, pogotovo ako se zna da ga domaćice često znaju raditi i od ostataka prijašnjeg kolača, odnosno, ako vam klasičan kolač ne ispadne lijepo, trifle će baš uvijek spasiti stvar. Fora je u tri sloja i tri pravila, dok sam recept uvijek možete slagati po svom.
Nemate li već neku svoju ideju u glavi, od same želje do onog što zapravo imate u kući, danas predlažemo savršen trifle s posljednjim ovosezonskim trešnjama, ali i kruškama te ostalim obaveznim sastojcima trifla: natrganim biskvitom, u ovom slučaju roladicama i engleskom kremom.
Naravno, i šlag bi mogao poslužiti, no to onda ne bi bio baš britanski trifle u kojem se slobodno može naći, kao u ovom slučaju, i malo šerija.
Čokolada i keksi umjesto biskvita također nisu ‘stran pojam’.
No, evo što vam za danas treba:
Za roladice
4 velika jaja
100 g šećera u prahu, plus dodatak za zaprašivanje
100 g brašna
175 g džema od jagoda
Za punjenje
20 ratafia keksa
800 g konzerviranih krušaka u prirodnom soku
250 ml suhog sherryja
Za kremu
3 žumanjka
50 g šećera u prahu
50 g kukuruznog brašna
1 žličica ekstrakta vanilije
600 ml punomasnog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja (može i smanjene masnoće)
Ukrasiti
250 ml slatkog vrhnja
25 g narezanih badema
10 trešanja
Priprema:
Roladice
Zagrijte pećnicu na 220 C i obložite li za roladu.
Umutite jaja i šećer zajedno u velikoj zdjeli pa kada postane pjenušava ubacite brašno i dobro sjedinite.
Prebacite smjesu na papir i dobro ‘izlupajte’ da se ravnomjerno smjesti na lim.
Pecite 10-12 minuta, ili dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđa, a rubovi se stanu malo povlačiti.
U međuvremenu pripremite malo veći komad masnog papira nego za roladu, stavite ga na radnu plohu i pospite šećerom u prahu.
Pečeni biskvit prebacite na zašećereni papir i polako skidajte sloj papira. Ostavite ga da se malo prohladi, potom premažite džemom od jagoda pa čvrsto umotajte u rolade.
Izrežite roladu na 14 jednakih dijelova pa njima tako zarolanima naslažite prvi red trifla u veću prozirnu staklenu zdjelu. Slažite ih jednu do druge da izvana lijepo izgledaju. Na sloj roladica nabacajte natrgane kekse, potom sve lagano polako prelijete kombinacijom 150 ml soka od krušaka i sherryja, da rolade i keksi dobro upiju.
Krema
Žumanjke, šećer, kukuruzno brašno i ekstrakt vanilije dobro izmiksajte. U međuvremenu pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje pa stavite kuhati, a kada zakuha umiješajte umućenu smjesu, kratko, dok se ne fino ne zgusne. Kremu ostavite na hlađenju.
Potom ocijedite kruške i izrežite svaku polovicu na tri dužine i rasporedite ih preko roladi. Kada se krema prohladi, prebacite je na kruške, a kada se skroz ohladi, stavite u hladnjak da se u potpunosti stisne i taman rashladi za konzumiranje.
Prije hladnjaka je ukrasite s trešnjama.
Foto: Instagram